BZK PREPOROD

Potpisani sporazumi o saradnji s tri institucije kulture

Sporazumi potpisani sa Historijskim arhivom Sarajevo, Muzejom Sarajeva i Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

S potpisivanja ugovora: Očuvanje zajedničke baštine BiH. Fena

Fena

24.5.2021

Predstavnici Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" potpisali su bilateralne sporazume o saradnji sa Historijskim arhivom Sarajevo, Muzejom Sarajeva i Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Pružena ruka

Uime BZK "Preporod" sporazum je potpisao predsjednik Sanjin Kodrić, a uime Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Muzeja Sarajeva i Historijskog arhiva Sarajeva direktori ovih institucija, Šejla Šehabović, Alma Leka i Haris Zaimović.

- Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH nikad ne odbija pruženu ruku. Ovoga puta radi se o pozivu iz BZK "Preporod" za saradnju. Mi, inače, imamo dugogodišnju saradnju sa svim nacionalnim zajednicama kulture u BiH. Imamo zajednički interes u očuvanju zajedničke baštine Bosne i Hercegovine. "Preporod" se bavi nacionalnom baštinom Bošnjaka i u tom djelu mi smo spremni na sve oblike saradnje koji doprinose državi BiH - kazala je Šehabović.

Predsjednik BZK "Preporod" Sanjin Kodrić naveo je da ova zajednica ima intezivnu saradnju sa institucijama kulture u BiH.

Kodrić: Intezivna saradnja s institucijama kulture. Arhiv

Tako, kada je riječ o Muzeju književnosti, "Preporod" je i prethodnih godina podržavao  njegov rad , uz organiziranje zajedničkih izložbi.

- Baštinimo zajednički važan aspekt književne povijesti BiH. Neki od najistaknutijih pisaca Bosne i Hercehovine bili su vezani za današnji Preporod. Između ostalih i Hamza Humo, Safvet-beg Bašagić, Osman Đikić i drugi - kazao je Kodrić.


 

Čuvanje arhivske građe

Također je istakao i saradnju sa Historijskim arhivom koji čuva kompletnu arhivsku građu nekadašnjih društava Gajret i Narodna uzdanica koji su preteča i pravni prethodnici današnjeg Preporoda, te je naglasio i sardnju sa Muzejom grada Sarajeva.

Kodrić je istakao da se potpisivanjem sporazuma o saradnji ovih institucija nastoji unaprijediti i intezivirati dosadašnja saradnja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.