ČLAN PREDSJEDNIŠTVA

Komšić: Smjenom vlasti u Crnoj Gori nije došlo do promjene odnosa između Crne Gore i BiH

Kada je u pitanju naše članstvo u Evropskoj uniji, mi nemamo alternativu i ne tražimo je, rekao je Krivokapić

Krivokapić sa članovima Predsjedništva BiH. Vlada Crne Gore

Fu. M.

24.5.2021

Smjenom vlasti u Crnoj Gori nije došlo do promjene odnosa između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, saopćio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

- Odnosi dvije zemlje su primjer kako bi dvije Vlade trebalo da sarađuju. Vaša posjeta uvjerit će sve u BiH u dobre međususjedske odnose - kazao je Komšić.

U saopćenju se navodi da je Krivokapić informisao sagovornike o statusu pregovaračkog procesa i izrazio opredijeljenost Vlade Crne Gore, da kao prijatelj i susjed pruži ekspertsku, tehničku i svaku drugu vrstu pomoći BiH u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende.

- Kada je u pitanju naše članstvo u Evropskoj uniji, mi nemamo alternativu i ne tražimo je. Uvjereni smo da je budućnost i Crne Gore i svih zemalja regiona izvjesna u evropskoj porodici naroda - istakao je Krivokapić.

On je poručio da je energetika razvojna šansa Crne Gore, ali i BiH.

- To je naš potencijal, koji nije iskorišćen - rekao je Krivokapić.

Put ka EU

Iz Vlade Crne Gore je saopćeno da je Dodik izrazio zadovoljstvo ponovnim susretom sa predsjednikom Vlade Crne Gore i ocijenio da je posjeta Krivokapić BiH dobra prilika za nastavak razgovora koji su protekle sedmice vođeni na marginama Delfi foruma u Atini.

On je istakao da žele da imaju dobre odnose sa Crnom Gorom i da poštuju demokratsku promjenu vlasti, te da daju punu podršku novoj Vladi na putu ka EU.

- BiH ima konsenzus za kandidaturu za pregovore za članstvo u EU i nema partije niti građanina koji je protiv ulaska BiH u EU - poručio je Dodik.

Dodik je kazao da je borba sa pandemijom COVID-19 važan proces, te da je vakcinacija jedini način za suzbijanje iste, kao i za jačanje stabilnosti sistema.

Džaferović je kazao da je posjeta Krivokapića BiH dobronamjerna, te da bi trebalo unaprijediti bilateralnu saradnju u oblasti infrastrukture, ekonomije, kulture.

On je saopćio da trgovinska razmjena između dvije zemlje nije velika, i da jedna drugoj mogu da ponude mnogo više.

Pitanja granica

Džaferović je kazao i da je hidropotencijal kojim raspolažu obje države izuzetno bogat, istakavši da je neophodno naći rješenje za saradnju kako Crne Gore i BiH, tako i cijelog regiona.

On je poručio da vidi budućnost zemalja zapadnog Balkana u EU.

- Mi smo riješili odnos granica sa Crnom Gorom poštujuci međunarodno pravo i želimo da sa ostalim susjedima riješimo pitanje granica kako smo riješili sa Crnom Gorom - kazao je Džaferović.

U saopćenju Vlade Crne Gore piše da su sagovornici saglasni da su intenzitet i dinamika sastanaka na najvišem nivou u regionu, signal međunarodnoj zajednici da u zemljama Zapadnog Balkana imaju pouzdane partnere koji dijalogom i saradnjom rješavaju pitanja od obostranog značaja.

- Dijalog je pravi put za stabilnost i evropsku budućnost svih zemalja regiona - zaključeno je na sastanku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.