ODGOVORILI VRANIĆU

Ljekarska komora KS opet stala na stranu KCUS-a: Od anesteziologa nismo dobili nikakve pritužbe

Ljekarska komora KS ne nalazi razlog za preduzimanje aktivnosti prema menadžmentu KCUS-a, vezanih za 13 doktorica specijalista anesteziologije reanimacije, naveli su iz Ljekarske komore

Piše: A. J.

25.5.2021

Vranić pitao Komoru šta su uradili da zaštite 13 anesteziologa. Avaz

Ministar zdravstva KS Haris Vranić dobio je odgovor Ljekarske komore KS nakon što im je uputio dopis da se izjasne šta su poduzeli prema menadžmentu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a u vezi sa zahtjevima 13 anesteziologa koji su dali otkaz u ovoj ustanovi i koje Vlada KS namjerava zaposliti u Opću bolnicu.

Odgovor Ljekarske komore prenosimo u cijelosti:


- Ljekarska-Liječnička komora KS ne nalazi razlog za preduzimanje aktivnosti prema menadžmentu Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), vezanih za 13 doktorica specijalista anesteziologije reanimacije, podnosioca zahtjeva za raskid radnog odnosa u KCUS. Naime, radni odnos ljekara nije u nadležnosti Komore.

Komora ne dovodi u vezu raskid radnog odnosa na lični zahtjev sa zaštitom prava, digniteta ili dostojanstva ljekarske struke. Prema Kodeksu medicinske etike i deontologije svaki ljekar je dužan obavijestiti Komoru čiji je član, o eventualnoj povredi etike ili deontologije. U slučaju gore navedenih doktorica, Ljekarska-Liječnička komora KS nije zaprimila nikakve pritužbe.

Koristim ovu priliku da Vas podsjetim da ćete kao resorni ministar uveliko doprinijeti poboljšanju organizacije zdravstvene zaštite u našem kantonu, ispunjavajući obavezu izrade naredbe kojom se utvrđuje potreba obavljanja dopunskog rada i određuju specijalnosti za koje se obavlja dopunski rad na području kantona, shodno članu 184. Zakona o zdravstvenog zaštiti FBiH - naveli su u odgovoru Vraniću iz Ljekarske komore KS.

Podsjećamo da je i ranije Ljekarska komora stala je na stranu menadžmenta KCUS-a na čelu s direktoricom Sebijom Izetbegović i saopćenjem izrazila svoje negodovanje zapošljavanjem 13 anesteziologa u Opću bolnicu.

- Način javnog anatemisanja jedne renomirane zdravstvene ustanove kakva je KCUS, potaknutog odlaskom 13 anesteziologinja, nije pravi put. Šta bi reklo 648 "zadovoljnih" ljekara iz KCUS-a, koji časno i vrijedno rade uz zadovoljstvo svojih pacijenata, pri tome ne posustajući ni u svom naučnom djelovanju koje rezultira unapređenjem kvaliteta tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite. Ustanove, čiji je menadžment zajedno sa svojim zdravstvenim radnicima, stao na prvu liniju borbe sa COVID-19. Kao i u svim drugim branšama, uvijek ima nezadovoljnih radnika, koji iz ovih ili onih razloga, mijenjaju radno mjesto - naveli su ranije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.