GORAŽDE

Proces imunizacije u skladu s dostupnošću doza: Vakcinisano 4,8 posto građana

Jednom dozom imunizirano je 1.105 građana, dok je dvije doze primilo njih 244, kaže Bičo

Piše: A. Bajramović

26.5.2021

Goražde: U protekloj sedmici registrirano šest pozitivnih. AVAZ

Epidemiološka situacija u BPK Goražde je stabilna i najpovoljnija je od polovine februara, istaknuto je na sastanku direktorice Zavoda za javno zdravstvo BPK Medine Bičo s predstavnicima Kantonalne vlade. Prema riječima dr. Bičo, u protekloj sedmici je registrirano šest pozitivnih od ukupno 114 testiranih osoba, preminulih nije bilo, a 19 osoba se oporavilo. Trenutno je u BPK samo šestero inficiranih, jedan pacijent je na liječenju u Kantonalnoj bolnici, a 16 je u izolaciji.


 

Rizične grupe

– Proces imunizacije na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde protječe u skladu s dostupnošću vakcina i do sada je s jednom dozom vakcinisano 1.105 građana, dok je dvije doze primilo njih 244. Završena je vakcinacija 268 zdravstvenih radnika, 58 štićenika i uposlenika Doma za stara i iznemogla lica Goražde i 779 građana koji pripadaju rizičnim grupama stanovništva – kazala je Bičo, navodeći da je do sada procesom imunizacije obuhvaćeno oko 4,8 posto ukupnog broja stanovnika BPK Goražde - 971 iz Goražda, 52 iz općine Pale u FBiH i 82 iz općine Foča u BiH.

Bičo: Dobra epidemiološka situacija. A. BAJRAMOVIĆ

Očekuju isporuku

Interes za vakcinaciju svakodnevno raste i do sada se prijavilo oko 4.000 osoba, starijih osoba i hroničnih bolesnika.

- Ove sedmice očekujemo isporuku 72 doze „Pfizer“ vakcine i 270 „AstraZenece“, koje će se koristiti za prvu dozu i dobit ćemo 100 doza koje će biti iskorištene za revakcinaciju ranije vakcinisanih – dodaje Bičo.

Iako bi s desetak hiljada doza vakcina epidemija u ovom kantonu bila stavljena pod kontrolu, limitirajući faktor predstavlja način raspodjele vakcina u FBiH, po kojem se u BPK usmjerava samo 1 posto od ukupno raspoloživog broja

Obuća: Zajednički angažman. A. BAJRAMOVIĆ

Više od 2.000 se oporavilo

Uprkos smanjenim kapacitetima, BPK je dobro odgovorio na izazove epidemije, smatra premijerka Aida Obuća.

- Poznato je da mi imamo po jednog epidemiologa i anesteziologa, te da nemamo pulmologa i infektologa, ali da smo, zahvaljujući zajedničkom angažmanu, slušajući struku kada je u pitanju donošenje određenih mjera, uspjeli da danas budemo kanton s malim brojem aktivnih slučajeva. Već dva dana nemamo pozitivnih, incidenca je jako niska, a ohrabruje podatak da se više od 2.000 građana oporavilo – ističe Obuća.

Ona očekuje da u narednom periodu, iz COVAX mehanizma i drugih izvora, vakcine svakodnevno pristižu u BPK te da će se jesen dočekati spremno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.