AFERA

Rektor Škrijelj očekuje da se provjeri Sebijina diploma

Medicinski fakultet mora imati dosjee za svakog profesora kada je u pitanju napredovanje, kaže Škrijelj

Rektor UNSA-e Rifat Šrkijelj pozvao inspekciju da reagira u slučaju diplome Sebije Izetbegović. Avaz

Piše: A. Čengić

25.5.2021

Posljednjih dana javnost je šokirana nizom činjenica koje su iznesene u javnost o tome da direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović nema validnu diplomu. Prvo je akademik Asim Kurjak potvrdio da mu direktorica Sebija Izetbegović nije bila učenica, iako je ona to navela u svojoj biografiji.

Također, u izjavi za „Avaz“ Muradif Pajt je kazao da je direktorica KCUS-a ukrala magisterij i doktorat od njegove supruge Aide Cviko, koja danas živi u SAD i ugledni je stručnjak u oblasti dječije patologije.


Svaki student ima personalni dosje

No, kako je za naš list pojasnio rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj, dosje Sebije Izetbegović čuva Medicinski fakultet u Sarajevu.

- Univerzitet u Sarajevu, kao institucija, i ja, kao rektor UNSA-e, ne posjedujemo tu dokumentaciju. Svaki student ima personalni dosje u studentskoj službi fakulteta na kojem se školuje. U ovom konkretnom slučaju, dosje uvažene profesorice Izetbegović iz doba kada je studirala nalazi se na Medicinskom fakultetu u Sarajevu - rekao nam je Škrijelj.

Kada je u pitanju akademsko napredovanje Sebije Izetbegović od asistenta pa do redovne profesorice, i taj dosje se čuva na Medicinskom fakultetu, kao i svih drugih nastavnika.


Hoće li se oglasiti sa Medicinskog fakulteta

- Navodi koji su ovih dana procurili u javnost jedino se mogu provjeriti na Medicinskom fakultetu. Oni bi trebali imati te dosjee za svakog profesora kada je u pitanju napredovanje, kao i za svakog studenta kada je u pitanju školovanje - kazao je Škrijelj.

Dodaje i to da će uputiti akt Medicinskom fakultetu da se očita o ovim glasinama i da u javnost izađe sa saopćenjem u kojem će ili demantirati ili potvrditi navode.

On je istakao da bi Kantonalna uprava za inspekcijske (KUIP) poslove trebala otići na Medicinski fakultet te izuzeti dokumentaciju. Kako je za “Avaz” jučer rečeno iz KUIP-a, inspekcija će izaći na teren te provjeriti sve navode čim za to dobiju prijavu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.