DOGOVORI

Ministar Šteta za "Avaz" o stanju u GRAS-u: Omogućena isplata plaća

Analiza Ureda za borbu protiv korupcije pokazat će šta se sve dešavalo od 2006., kaže on

Piše: A. Ovčina

26.5.2021

S održanih protesta prošle sedmice. A. OVČINA

Nakon okončanih protesta radnika preduzeća GRAS i štrajka glađu protekle sedmice, zaostale dvije plaće radnika uplaćene su prekjučer, a do obustave javnog gradskog prijevoza neće doći.




Deblokiranje računa

Kako je za „Avaz“ kazao ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, protekle sedmice dosta toga se dešavalo, ali je u petak uspješno napravljen dogovor s Poreznom upravom.

Dodao je da upravo rade na odblokiranju računa i na plaćanju dugovanja koji imaju prema Poreznoj upravi.

 Istakao je da će se one desiti danas, što znači da bi se nakon toga bavili tužbama radnika.

- Sindikati su rekli do petka da je „dead line“, ali vjerujemo da će se sve to okončati najkasnije u srijedu – ističe ministar.

Ministar je naglasio da je radnicima najbitnija stvar redovna plaća koja je osnova. Kaže kako je do novih problema došlo zbog neplanskih i ne baš regularnih radnji u vremenskom periodu 2006.-2018. godine.

- Vjerujem da ćemo na bazi analize Ureda za borbu protiv korupcije imati više podataka i jedan decidan izvještaj šta se to dešavalo u tom periodu i da ćemo nakon toga, kada vidimo ko je doveo do ovog stanja i šta se tačno desilo, krenuti ka ozdravljenju preduzeća i postavljanje preduzeća na jedne bolje i zdravije temelje kako bi građanima dali prijevoz kakav oni zaslužuju – zaključio je Šteta.

Šteta: Napravili dogovor. AVAZ

Ekspertni tim

Tokom prošle sedmice ministar je naglasio da će se formirati ekspertni tim koji će pomoći Upravi GRAS-a po pitanju reorganizacije i sistematizacije. U taj proces bit će uključeni Saobraćajni i Ekonomski fakultet.

Odblokiran račun

Isplata dvije zaostale plaće radnicima preduzeća GRAS-a počela je danas, nakon što je odblokiran račun.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta danas se oglasio tim povodom.

- Vlada Kantona Sarajevo do sada je uradila niz koraka za poboljšanje rada ovog preduzeća, iako smo svjesni činjenice da ovakvo stanje nije dobro ni za koga i da su potrebne hitne i korjenite promjene. U dogovoru sa Upravom, radit ćemo na hitnoj reorganizaciji ovog preduzeća, jer ne smijemo više dozvoliti da radnici nemaju svoju zarađenu platu, niti da građani ispaštaju radi dugogodišnjih problema koje GRAS ima u svom poslovanju - kazao je ministar.

U periodu od oktobra prošle godine do danas isplaćeno je nešto više od 24 miliona maraka na osnovu više od 1.000 tužbi radnika na ime kolektivnog ugovora iz 2006. godine. To dodatno otežava normalan rad preduzeća, ali i nemogućnost djelovanja Ministarstva, jer je Vlada KS napravila ogromne napore da nađe sredstva i iskoristila sve moguće resurse, uzimajući u obzir da je budžet ove godine značajno manji u odnosu na prethodne godine.

- U narednom periodu ćemo napraviti dugoročna rješenja za GRAS i za javni prevoz sa ciljem poboljšanja kvaliteta života građana našeg kantona - zaključio je Šteta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.