TRAVNIK

Započinje gradnja azila za napuštene životinje: Za održavanje potrebno 80.000 KM godišnje

Prvo masovnije odvoženje pasa početkom septembra, istakao je Dautović

Piše: D. Pucar

28.5.2021

Nadležni krenuli u rješavanje gorućeg problema. D. PUCAR

Problem pasa lutalica kontinuirano je prisutan u Travniku, a prijave o njihovim napadima i ugrizima su dosta česte, tako da su nadležni krenuli u rješavanje ovog problema.

Općina Travnik, prva u Lašvanskoj dolini, kreće u izgradnju azila za napuštene životinje.

Uz projekte udomljavanja u inozemstvu i državi, to bi trebalo riješiti poprilično veliki problem s kojim Travnik muku muči već godinama.



Postavio cilj

- Za infrastrukturu će trebati, prema mojim procjenama, oko 200.000 KM, uz minimalno 80.000 KM godišnje za održavanje - rekao je Abid Drobo, pomoćnik načelnika za opće i komunalne poslove općine Travnik.

Azil bi trebao početi s radom početkom septembra.

- Kada možemo očekivati prvo masovnije odvoženje pasa s ulica? Dobio sam odgovor da je to 1. septembar ove godine i to sam sebi postavio kao cilj - rekao je Kenan Dautović, načelnik općine Travnik.

Za čitav projekt još nije osigurana finansijska konstrukcija.

Sa sastanka: Još nije osigurana finansijska konstrukcija. D. PUCAR

Zajednički projekt

- Sklonište neće riješiti problem. Putem Ureda za veterinarstvo BiH rješavamo da azil dobije dozvolu za udomljavanje životinja preko granice, ali i u državi - istakao je Drobo.

Iako je bilo govora o zajedničkom projektu općina Lašvanske doline, dogovora očito nije bilo, a općina Travnik, u kojoj je problem bio najizraženiji, nema više vremena čekati na zajednički, pa počinje graditi svoj azil.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.