PARALELNA STVARNOST

Izetbegović drsko obmanjuje javnost: Podaci svjetskih univerziteta kažu da je BiH druga u svijetu po smrtnosti od koronavirusa

Od proglašenja pandemije do danas u BiH je registrovano više od 9.100 umrlih zbog posljedica koronavirusa

Izetbegović: BiH i nešto bolja od prosjeka u Evropskoj uniji. Avaz

Piše: E. Halimić

27.5.2021

Koliko se lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović udaljio do svog naroda i živi u nekoj paralelnoj stvarnosti pokazuje njegova jučerašnja izjava u vezi sa borbom Bosne i Hercegovine protiv pandemije koronavirusa.


Percepcija javnosti

- Jeste bilo grešaka i bilo je propusta, ali je istina koju brojke pokazuju i dokazuju drugačija od onoga što je percepcija. Može ljudima to izgledati malo i nevjerovatno, ali BiH je u skoro svim aspektima, uz ova dva problema nabavke respiratora i sporosti u nabavci vakcina, vjerovatno najuspješnija u regionu i nešto bolja od prosjeka u Evropskoj uniji, kada je u pitanju usporavanje širenja zaraze i ekonomski aspekt, odgovor na ekonomske probleme – poručio je Izetbegović.

Međutim, zvanični podaci svjetski relevantnih institucija brutalno ga demantiraju. Worldometers, tako, navodi da je Bosna i Hercegovina druga u svijetu po broju umrlih od koronavirusa na milion stanovnika.


Podaci Worldometers-a: BiH druga u svijetu po broju umrlih. Printscreen

Ispred Bosne i Hercegovine samo se nalazi Mađarska.

Od proglašenja pandemije do danas u BiH je registrovano više od 9.100 umrlih zbog posljedica koronavirusa, dok je od marta prošle godine do danas zabilježeno više od 203.390 zaraženih osoba.

Dalje, prema podacima američkog Univerziteta „Johns Hopkins“, Bosna i Hercegovina treća je u svijetu po broju umrlih od posljedica koronavirusa.



Podaci američkog Univerziteta „Johns Hopkins“. Printscreen

Naime, naša država ima 277,73 preminulih osoba na 100.000 stanovnika, a veću incidencu imaju Češka i Mađarska, koje se nalaze na drugom, odnosno prvom mjestu u ovom parametru.

Prema podacima ovog Univerziteta BiH ima 203.531 potvrđena slučaja od početka pandemije, a umrlo je 9.168 ljudi što je 4,5 posto.

Veći postotak umrlih osoba nema niti jedna zemlja u Evropi, pa čak ni Češka ni Mađarska.

Ako bismo izdvojili regiju zapadnog Balkana – nije teško zaključiti da je BiH daleko najgora zemlja po svim statističkim parametrima.

Prema podacima Univerziteta „Johns Hopkins“ BiH ima smrtnost 4,5 posto od ukupnog broja oboljelih.

Najbolji rezultat u regionu ima Srbija – 0,96 posto, zatim slijedi Crna Gora sa 1,59 posto, Slovenija (1,73), Albanija (1,85), Kosovo (2,10), Hrvatska (2,25) i Sjeverna Makedonija (3,45).


Sadaka i donacije

Treba naglasiti da vlasti u BiH, tačnije SDA koja je na vlasti proteklih 30 godina, još nije uspjele da osigura ni približno potreban broj vakcina za masovnu imunizaciju stanovništva. Sve što smo dobili došlo je kao sadaka i donacija prijateljskih zemalja. Šta više, Bakirov premijer Federacije BiH Fadil Novalić vjerovatno je jedini premijer u regionu koji nije uspio kupiti niti jednu dozu vakcine u direktnom postupku pregovaranja. Istovremeno, Novalić se zbog "problema" s respiratorima, kako to minimizira Izetbegović, nalazi na optuženičkoj klupi pred Sudom BiH kao prvooptužerni u aferi "Respiratori". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.