REAKCIJA UGOSTITELJA

Hadžić: Primjena Zakona o zabrani pušenja trebala bi se odgoditi do završetka pandemije

Imali smo primjere nekih tehničkih mogućnosti da se mogu prostori osposobiti, da budu bezopasni za nepušače kao što su ijonizacija, filtracija, rekao je Hadžić

Hadžić: Skuplja varijanta je ovaj novi zakon koji je udar na nas ugostitelje. Arhiv

Piše: L. Memčić

27.5.2021

Nakon što je jučer većinom glasova zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH usvojen Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje, oglasio se i predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić.

On je za portal "Avaza" rekao da ugostitelji nisu protiv donošenja ovakvog zakona, ali da se trebao sačekati oporavak ugostiteljsko-turističke branše ili da se primjena Zakona prolongira do završetka pandemije.

- Imali smo primjere nekih tehničkih mogućnosti da se mogu prostori osposobiti, da budu bezopasni za nepušače kao što su ijonizacija, filtracija itd. Imali su i te varijante, ali sada mislim da se trebalo sa tim zakonom bar do kraja godine sačekati, nije to toliko urgentno. Bilo bi korektnije i zbog nas ugostitelja - kazao je Hadžić.


Odvojene prostorije

Navodi da u Federaciji postoji 30.000 – 40.000 objekata koji podliježu ovom zakonu te da ne postoje ni mehanizmi ni aparat koji bi vršio kontrolu primjene Zakona.

- Otprilike kao sve što nam se radi, jedino će se taj zakon primjenjivati ovdje u Sarajevu i nigdje više. Opet ćemo mi biti glavni krivci za sve što je i dobro i loše - kazao je Hadžić.

Osim odgađanja primjene Zakona, kao opciju nudi i odvojene prostorije za pušače i nepušače, po uzoru na mnoge evropske države.

- Rekli su da je to skupa varijanta, ali skuplja varijanta je ovaj novi zakon koji je udar na nas ugostitelje. Mogli su izaći svima u susret sa našim prijedlogom, a da se pri tome ne ugrožava zdravlje građana - zaključio je Hadžić.


Predviđene kazne

Podsjećamo, radi se o do sada najstrožijem zakonu koji podrazumijeva potpunu zabranu konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i javnom prijevozu.

Vlasnici ugostiteljskih objekata bit će dužni na vidnim mjestima istaći znak "zabranjeno pušenje", a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela.

Pravna osoba koja ne zabrani upotrebu duhana kaznit će se novčanom kaznom do 5.000 KM, a fizička osoba koja konzumira duhan i duhanske proizvode na javnom zatvorenom mjestu kaznit će se novčano sa 100 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.