NA LICU MJESTA

Rasada povrća i dalje na cijeni u Bosanskoj Gradišci: Pikirano povrće po komadu jedna marka, trešnje nikad skuplje

Visokim cijenama trešnje i jagode „kumovao“ nedostatak radnika

Visoke cijene. B. Grgič

Piše: B. Grgić

27.5.2021

Ni najstariji Gradiščani ne pamte da je kilogram trešanja krajem maja iznosio osam maraka. Iako su potkozarska sela bogata trešnjom, ovo voće prodaje se po tri puta većoj cijeni od banana, narandže ili kivija.

Dragan Borković, prodavač povrća i voća iz potkozarskog sela Turjak, kaže da je visokim cijenama trešnje i jagode „kumovao“ nedostatak radnika. Prema njegovim riječima, niko neće da radi ni za dnevnicu od 50 do 60 maraka.

- Ne da neće da radi, nego su mladi odselili ili u grad ili u Sloveniju, Austriju i Njemačku. Trešnje propadaju neubrane na stablima. Nismo znali cijeniti ono što imamo - rekao je Borković.


Maj odbrojaca svoje posljednje dane

Iako maj odbrojava svoje posljednje dane rasad povrća, pogotovo paprike i paradajza je još uvijek na cijeni, a pijaca je prepuna rasadničara iz Mašića, Vilusa, Romanovaca, Laminaca, Kozinaca i drugih lijevčanski sela.

- Odličnu sezonu smo imali. Prodali smo gotovo sve paprike, ide dobro i paradajz. Evo stalno zovem kćerku da donosi novu rasadu, rekla je Dara Zurnić, povrtlarka iz Brestovčine kod Bosanske Gradiške.

Rasadnice povrća u čašama prodaje se po jednu marku, bilo da se radi o paradajzu, paprici,patlidžanu, krastavcu ili cvijeću. Moguće je za 30 feninga po komadu kupiti rasadnice paprike u ćelijama od stiropora ili deset komada za jednu marku takozvanog čupanog rasada, koje se sporije i teže prima nakon rasađivanja.

Produženo vrijeme sadnje

Hladan maj produžio je i vrijeme sadnje, a ponuda na zelenoj pijaci u Bosanskoj Gradišci te na više mjesta pored saobraćajnica i u poljoprivrednim apotekama je odlična.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.