AFERE

Šta otkrivaju zvanična biografija i dokumenti: Papir koji gura Sebiju pred sud?

Sporna i molba koju je poslala Vijeću za naučnoistraživački studij, ali i ko joj je i zašto izdao uvjerenje da je položila sve ispite

Faksimil molbe koju je Sebija uputila Vijeću za naučnoistraživački rad i postdiplomski studij u kojoj tvrdi da je deset ispita položila i traži da joj se omogući polaganje preostala četiri ispita. Avaz

Miralem  Aščić
Piše: Miralem Aščić

27.5.2021

Školovanje Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i supruge Bakira Izetbegovića, lidera SDA, i dalje je top-tema u našoj državi, ali i regionu.

Svakodnevno na vidjelo izlaze brojne kontroverze u vezi sa Sebijinim akademskim obrazovanjem, prije svega u Zagrebu, što je i jučer u intervjuu za “Avaz” potencirao i akademik prof. dr. Asim Kurjak.


Brojna pitanja

Kurjak je jasno kazao da Sebiji nikada nije bio mentor za odbranu doktorata, niti je ona bila student i specijalizant na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, što je godinama ranije tvrdila.

Iako mediji i internet-botovi bliski Izetbegovićima na sve načine pokušavaju „spasiti“ Sebiju, dokumenti demantiraju njene navode o tome šta je radila u Zagrebu.


Faksimil molbe koju je Sebija uputila Vijeću za naučnoistraživački rad i postdiplomski studij u kojoj tvrdi da je deset ispita položila i traži da joj se omogući polaganje preostala četiri ispita. Avaz

Nakon što je razotkrivena, direktorica KCUS-a prekjučer je u razgovoru za N1 pokušala da popravi štetu, ali se još više upetljala u vlastitu mrežu laži, a ostala su brojna otvorena pitanja gdje je i kada položila deset ispita na postdiplomskom studiju.

- Nijedan dio specijalizacije nisam radila u Zagrebu. Dio boravka u Zagrebu je bio prijedlog profesora Šimića, da vrijeme koje sam zbog bolesti provodila Zagrebu - kad se osjećam dobro - provedem učeći na Klinici - rekla je prekjučer Izetbegović, pravdajući se da nije bila na specijalizaciji u Zagrebu.

No, u njenoj zvaničnoj biografiji, koju je lično otkucala u junu 1996. godine, navodi se suprotno.



Faksimil zvanične biografije Sebije Izetbegović iz juna 1996. godine. Avaz

Izetbegović u biografiji jasno kaže: „U toku specijalizacije provela sam godinu dana u Klinici “Sveti duh” u Zagrebu, gdje sam završila postdiplomski studij za strance na engleskom jeziku Ulta Sond in Cinclao Medisin. U Zagrebu sam, također, pohađala Ian McDonald seminar za kliničku primjenu ultrazvuka.”

Međutim, nigdje se precizno ne navodi gdje je položila deset od 14 ispita na postdiplomskom studiju. Također, nedvosmisleno je utvrđeno da nikada nije bila registrirana kao postdiplomski student ili specijalizant u „Svetom duhu“.


Gdje je indeks

Dalje, pod velom tajne je i njena akademska uloga u Turskoj. 

U avgustu 1994. Sebija Izetbegović poslala je molbu Vijeću za naučnoistraživački rad i postdiplomski studij Medicinskog fakulteta u Sarajevu za priznavanje ispita, odnosno da joj se omogući polaganje preostala četiri ispita od ukupno 14.

Sadržaj te molbe stavlja pred ozbiljno iskušenje i policijske i pravosudne agencije u BiH, a samu Sebiju Izetbegović gura i prema istrazi te mogućem podizanju optužnice i, na koncu, sudskom procesu.

Jer direktorica KCUS-a mora objasniti gdje je i na kojem fakultetu i klinici položila deset ispita na postdiplomskom studiju, ko joj je u Sarajevu omogućio da takvi ispiti budu priznati na ovdašnjem Medicinskom fakultetu, te gdje je indeks koji je dostavila uz molbu i o kojim je ispitima riječ.



Uvjerenje izdao i potpisao dekan Mulabegović

Pitanje je i gdje je posebna knjižica gdje se upisuju vježbe za vrijeme trajanja školovanja te kako je tadašnji dekan Medicinskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Nedžad Mulabegović i na osnovu koje dokumentacije izdao uvjerenje o tome da je Sebija Izetbegović položila sve ispite na postdiplomskom studiju.

Ovo uvjerenje izdato je 5. juna 1996. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.