OŠTRE REAKCIJE

OSCE, Delegacija EU i ambasadori osudili Dodikov napad na analitičarku Tanju Topić

Navode da ovakve prijetnje moraju odmah prestati te da se od nadležnih vlasti očekuje da garantiraju slobodu medija i slobodu mišljenja

L. S.

Topić: Analitičarka na meti Dodika

Foto: Arhiv


Misija OSCE-a u BiH i Ambasada Švedske u BiH u ime švedskog predsjedavanja OSCE-om u 2021. godini, Ured visokog predstavnika, Delegacija EU u BiH, Ambasada Njemačke u BiH,Ambasada SAD u BiH i Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u BiH oštro su osudili posljednje napade predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na lični i profesionalni integritet političke analitičarke i novinarke iz Banje Luke Tanje Topić.

Sloboda izražavanja

- Prijetnje i zastrašivanje, kao i bilo kakva vrsta pritiska, apsolutno su neprihvatljivi, naročito kada ih iskazuju političke ličnosti na visokom položaju. Od javnih zvaničnika se očekuje da budu osobe za primjer i da služe kao uzor učtivog i odgovornog ponašanja, te koristimo ovu priliku da podsjetimo na tu obavezu. Prijetnje, uvrede, kao i mizogini komentari upućeni medijskim profesionalcima koji se pojavljuju širom Bosne i Hercegovine predstavljaju napad na slobodu izražavanja i na demokratske vrijednosti jednog društva - stoji u u zajedničkoj izjavi.

  • Dodik: Optužio Topić da je "dokazani agent njemačkog BND-a"

    Dodik: Optužio Topić da je "dokazani agent njemačkog BND-a"

    Foto: Arhiv


Dalje se navodi da ovakve prijetnje moraju odmah prestati te da od nadležnih vlasti očekuje da garantiraju slobodu medija i slobodu mišljenja koje predstavljaju jednu od ključnih vrijednosti OSCE-a i Evropske unije i ostaju jedan od preduvjeta za bilo koju državu koja teži tome da se pridruži EU.

- Sigurnost novinara i novinarki, analitičara i analitičarki i predstavnika i predstavnica medija mora biti osigurana u svakom trenutku - ističe se u saopćenju.

Zaštita demokratskih vrijednosti

Navode kako su ohrabreni činjenicom da se 11 nevladinih organizacija oglasilo o upotrebi prijetnji i zastrašivanja te pozdravljaju napore da se u BiH javno zagovara zaštita demokratskih vrijednosti.

Milorad Dodik izjavio je da je Tanja Topić "dokazani agent njemačkog BND-a, kojeg plaćaju putem njene nevladine organizacije".

Više o temi OSCE BiH

PREDSJEDNIK VSTV-A
Tegeltija ponovo pojasnio svoje stavove na Twitteru
NA VRH

Podijeli članak na