PROGNOZA

Nedim Sladić otkriva kakvo nas ljeto očekuje

Što se tiče padavina, juni bi trebao biti sušan u većem dijelu naše zemlje, kaže Sladić

Piše: Merjem Begović

27.5.2021

Temperature zraka bi trebale biti više u odnosu na višegodišnje prosjeke, odnosno period između 1981. i 2010. godine, što znači da će mjesec juni biti dosta topliji, tvrdi Nedim Sladić, meteorolog Nove BH.

Deficit padavina nešto je izgledniji u julu i augustu. Avaz

Deficit padavina

Što se tiče padavina, juni bi trebao biti sušan u većem dijelu naše zemlje, dok na planinama nisu isključene obilne padavine i jači pljuskovi čak i više u odnosu na prosjek.

- Generalno gledano veći dio zemlje imat će blaži deficit padavina. Taj deficit padavina nešto je izgledniji u julu i augustu mjesecu koji bi obilježili i toplotni valovi, odnosno uobičajeni prodori toplih zračnih masa koje smo imali proteklih godina – istakao je Sladić.


Nedim Sladić: Veći dio zemlje imat će blaži deficit padavina. Avaz

Toplotni valovi

Sladić nam je otkrio da nas čeka vruće i suho ljeto, što ne znači da neće biti padavina, ali bi ovo ljeto trebalo biti toplije nego što je uobičajeno.

- Ne može se isključiti ni činjenica da neće doći do toplotnog vala tokom jula i avgust mjesec u kojem bi temperatura zraka mogla ići iznad 40 stepeni Celzijusa. Naravno sve će to zavisiti od postavki sistema, prvo od onih koje nama pritječu sa sjevera Afrike i onog koji se definiše nad Crnim morem. Kada se ta dva sistema spoje, obično dobivamo vrlo visoke temperature zraka i generalno gledano, ovo ljeto ne bi trebalo biti ništa drugačije u odnosu na proteklih desetak – kazao je Sladić.

Ovog ljeta se ne očekuju veća iznenađenja kada su u pitanju temperature. Temperaturnih rekorda vjerovatno neće biti, a ovo ljeto bi trebalo proći sa manje padavina u poređenju s prošlom godinom, tvrdi Sladić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.