INTERVJU ZA HAPPY

Sin zločinca Ratka Mladića: Karadžić je prebačen u Englesku u zatvor

Mladić je, gostujući na televiziji Happy, rekao da je Karadžić prebačen u srijedu u Englesku, navodi se na sajtu te televizije

Darko Mladić. Screenshot

Piše: E. T.

27.5.2021

Ratni zločinac Radovan Karadžić prebačen je u Englesku na služenje doživotne kazne zatvora, tvrdi Darko Mladić, sin ratnog zločinca Ratka Mladića.

Mladić je, gostujući na televiziji Happy, rekao da je Karadžić prebačen u srijedu u Englesku, navodi se na sajtu te televizije.

- U ovom trenutku je pored Ratka Mladića u Hagu još samo Sreten Lukić. Radovan Karadžić je jučer prebačen u Veliku Britaniju. Oni su tamo osuđeni, u najboljem slučaju, na samicu, a u normalnim zatvorima je to najgora kazna. Svi su na kraju tamo sa istim posljedicama, poenta je da zatvorske vlasti tamo nisu u stanju da obezbijede odgovarajuće uslove i njegu - rekao je Mladić.

Predsjednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus odbio je 14. maja prigovor odbrane Radovana Karadžića na odluku o izdržavanju kazne doživotnog zatvora u Velikoj Britaniji, objavio je tada na Twitteru jedan od članova njegovog pravnog tima advokat Piter Robinson.

Ovim potezom, prema stavu njegovog advokata Robinsona, Karadžić je osuđen na "kaznu samice do kraja života ili smrt od muslimanskih ekstremista u zatvorima u Velikoj Britaniji".

Karadžić je pravomoćno osuđen na kaznu doživotnog zatvora 20. marta 2019. godine. Sud je odlučio da je odgovoran za najteže zločine, uključujući i genocid, počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine.

Konkretno, proglašen je krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine, progone i ubistva Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.