SKUPŠTINA KS

Forto o nabavci ruskih vakcina: Kanton Sarajevo tražio 200.000 doza

Dodao je da je cijena 9,95 dolara po dozi i to je cijena koju dobija svaka država

Forto: Nekoliko mjeseci intenzivno pregovarali o nabavci vakcina. Printscreen

Piše: A. Č.

28.5.2021

Počela je hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo. Online sjednici prisustvuje 25 zastupnika.

Kako je rekao predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, postojao je osnov za sazivanje hitne sjednice. Na dnevni red uvrštena je tačka Prijedlog odluke o davanju odobrenja o zaključivanju ugovora o nabavci.

Premijer Edin Forto rekao je u uvodnom obraćanju rekao je da su nekoliko mjeseci intenzivno pregovarali o nabavci vakcina.

- Riječ je o vakcinama Sputnjik V. Dobili smo ponudu od njih i da možemo potpisati ugovor i dostaviti u Moskvu. Zanimljivo je da su nakon određenog perioda i Vlada Federacije je direktno pregovarala sa Moskvom. Iz Moskve su pitali da li želimo da objedinimo količine sa Vladom FBiH jer su i oni tražili. Dogovor je bio da ne tražimo više jer je Vlada počela pregovore sa drugim proizvođačima - rekao je Forto.

Nakon sastanka sa Vladom FBiH objedinjene su količine. Kanton Sarajevo je tražio 200.000 doza, a Vlada još 300.000 tako da je sada prijedlog da se objedine količine na 500.000 doza Sputnjik V vakicna.

- Vlada KS odlučila je da s vama podijeli ove informacije i da zajedno donesemo odluku da li potpisati ovaj ugovor i da li ZZO KS može plaćati onako kako piše i da li Bosnalijek koji nam je obosigurao sastanke u Rusiji može biti uvoznik - kazao je Forto.

Dodao je da je cijena 9,95 dolara po dozi i to je cijena koju dobiva svaka država.

- Na to će se dodati cijena marže, špedicije. To će biti povoljna cijena. Možemo očekivati 20 do 30.000 doza u junu. A ostalo nam ne mogu garantirati tačne rokove isporuke - kazao je Forto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.