ZAVRŠENA SJEDNICA

Kanton Sarajevo će kupiti 200.000 "Sputnjik V" vakcina

Zastupnica Bibija Kerla je pitala da li treba nabavljati vakcinu koju ne priznaje Evropska unija

Premijer Edin Forto. Printscreen

Piše: A. Č.

28.5.2021

Skupština Kantona Sarajevo danas je na hitnoj sjednici jednoglasno dala saglasnost za kupovinu ruskih vakcina protiv koronavirusa "Sputnjik V". Premijer KS Edin Forto je rekao da će jedna vakcina koštati 9,95 eura, a da je naručeno 200.000 doza.

Na početku hitne sjednice Skupštine KS Forto je iznio osnovne informacije o nabavci "Sputnjik V" vakcina, a zastupnici su postavljali pitanja.

Zastupnica Bibija Kerla je pitala da li treba nabavljati vakcinu koju ne priznaje Evropska unija.

Zastupnica Amra Junuzović-Kaljić pojasnila je da nije precizirano koja je ruska vakcina u pitanju jer je Rusija krajem aprila proizvela još jednu vrstu vakcina.

- Cilj je da vakcinišemo što više građana. Domaća kompanija će nabavljati što je pozitivan primjer. Da li imamo osigurano skladištenje, monitoring skladištenja jer nam treba takva vrsta hladnog lanca - pitala je Junuzović-Kaljić.

Zastupnica Amra Junuzović-Kaljić. Printscreen

Zastupnik Zvonko Marić istakao je da ovo nije odlična prilika s obzirom na rizike koje je Forto nabrojao.

- Premijer Forto je nabrojao neke rizike i oni nisu bezazleni, rizični su. Odgovornost treba da preuzme Vlada, a neupitna je naša podrška. Vapim za tim da se građanima omogući vakcinacija. Govorio sam na Domu naroda, malo mjesto u Crnoj Gori ima vakcina da birate koju želite. Sposobnost njihove vlade je neupitna, što je poražavajuće u poređenju sa našom - rekao je Marić.


Zastupnik Zvonko Marić. Printscreen

Odgovarajući na pitanja zastupnika, Forto je rekao da traži podršku uz sve rizike koje je nabrojao.

- To je ono što sada imamo, nije idealno, ali je trenutno tako. Što se tiče putovanja, kineske vakcine su u procesu odobravanja. Nadam se da će Evropska unija imati razumijevanje za sve građane širom svijeta, da bez obzira koju vakcinu primili, da će se moći putovati. bitno nam je da vakcinišemo što više građana, pa ćemo poslije brinuti o putovanju - rekao je Forto.

Zastupnik Vedran Jakupovć istakao je da Zavod za javno zdravstvo KS nema kapacitete za čuvanje vakcina.

- Tu mogućnost ima Zavod za javno zdravstvo FBiH. Molio bih premijera da nam pojasni kako bi se čuvale vakcine - rekao je Jakupovć.


Igor Stojanović. Printscreen

Zastupnik Igor Stojanović je rekao da je nabavka vakcina ključna, te se zahvalio Vladi KS i ministru zdravstva Harisu Vraniću na naporima koje čine.

Zastupnica Jasna Duraković ukazala je da veliki broj građana ima poteškoće prilikom prijave za imunizaciju putem interneta odnosno da ne uspijevaju da se prijave. 

Podsjećamo, Forto je prije dva dana objavio da je dogovorena kupovina "Sputnjik V" vakcine. Riječ je o direktnoj nabavci od proizvođača u kojoj su zajedno učestvovali Vlada KS i Vlada FBiH. 

FBiH bi trebala dobiti 300.000 vakcina "Sputnjik V", a Kanton Sarajevo 200.000. Kompanija "Bosnalijek" će biti uvoznik, te se tvrdi da uvoz izvršiti po minimalnoj marži.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.