KORONAVIRUS

Dok su u Sarajevu gužve, provjerili smo kako teče imunizacija i u drugim gradovima: Mizerni brojevi vakcinisanih

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona do sada su jednu dozu primila 9.872 stanovnika, a obje 1.430

Piše: E. D. A.

29.5.2021

Svake sedmice isporuka u Mostaru. AVAZ

Sarajevo prednjači po vakcinaciji građana u odnosu na druge dijelove u BiH, što je i razumljivo, s obzirom na to da najveće količine doza stižu u glavni grad BiH. U drugim gradovima nema gužvi i masovne vakcinacije.

Više od 15.000 Mostaraca nalazi se na spisku onih koji su se prijavili za vakcinaciju protiv koronavirusa, pokazuju podaci oba doma zdravlja u najvećem gradu na Neretvi.



Zdravstveni radnici

Do kraja ove sedmice u evidenciju vakcinisanih bit će upisano 5.500 građana Mostara.

Kako nam je rečeno iz Doma zdravlja Mostar, do sada je 3.500 osoba primilo vakcinu i riječ je o zdravstvenim radnicima, osobama od 60 godina starosti pa naviše te onima koji se u svojim ambulantama vode kao imunokompromitirane.

Također, jučer je otpočela revakcinacija. To se, uglavnom, odnosi na zdravstvene radnike koji su koncem marta primili prvu dozu „AstraZeneca“ vakcine.

Prema riječima Ines Popovac, portparola Doma zdravlja Mostar, sedmično im stiže kontingent od Federalnog zavoda za javno zdravstvo, a vakcine se, praktično, daju u vrlo kratkom roku.

Tako je početkom sedmice za ovu ustanovu stiglo 300 doza vakcine „Pfizer“, što je odmah podijeljeno na punktovima za vakcinaciju u „Kosači“.

Slična je situacija u Domu zdravlja Stari Grad, gdje su do sada vakcinisali 1.700 osoba, a do petka će ih biti 2.000. U obje ustanove očekuju naredne sedmice novu isporuku vakcina.

Prema podacima ZJZFBiH, na području Hercegovačko-neretvanskog kantona do sada su jednu dozu primila 9.872 stanovnika, a obje 1.430.

U Zapadnohercegovačkom kantonu jednu dozu vakcine primila su 4.033 stanovnika, a obje 638. U ovom kantonu pokrenuli su i kampanju kojom pozivaju stanovnike da se imuniziraju i, kako nam je rečeno, već su primjetni rezultati..

Starije osobe

Prema izjavi epidemiologa, dr. Mubedina Mujića iz JZU Dom zdravlja, do sada su u Gračanici po jednu vakcinu protiv COVID-19 primile 1.553 osobe, a revakcinisano je 219 osoba.

Uglješa Stojanović, uposlenik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Srebrenici, potvrdio je za „Avaz“ da su do sada u ovoj općini vakcinisane 382 osobe starije od 65 godina te 40 medicinskih radnika.

Kaže da se, osim u Domu zdravlja, vakcine mogu primiti i u ambulanti u Skelanima. Od ukupnog broja vakcinisanih, revakcinisane su 103 osobe. Dodaje da nemaju tačan broj ljudi koji su primili vakcinu, jer je dosta Srebreničana vakcinisano u Srbiji.

Podaci za RS

Prema posljednjim informacijama Instituta za javno zdravlje RS, a saopćila ih je Jela Aćimović, epidemiologinja, do 25. maja ove godine u RS je vakcinisano više od 88.000 građana, dok je drugu dozu primilo oko 32.000 ljudi. U ovu brojku nisu uračunati građani koji su samoinicijativno vakcinisani u Srbiji.

U Bijeljini je do jučer vakcinisano ukupno 5.500 građana prvom dozom, dok je drugu dozu primilo 2.700 građana, izjavila je Danijela Đukin, direktorica Doma zdravlja Bijeljina.

- Broj revakcinisanih se sporije mijenja zbog različitih vremenskih intervala u kojima se vrši revakcinacija, od tri do čak dvanaest sedmica, koliko je neophodno čekati drugu dozu za vakcinu “AstraZeneca”. U Bijeljini građani na raspolaganju za vakcinisanje imaju rusku, kinesku, u manjem kontingentu “Pfizer” i “AstraZenece” - izjavila je Đukin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.