OHR IMA NOVOG ŠEFA

Bakirov čovjek "džabe krečio": Osmica nije zaustavio izbor Šmita

Stvarnost je na kraju potvrdila tvrdnje bivšeg njemačkog zastupnika Štefana Švarca da su teorije novinara Avde Avdića i njegovog mentora, šefa OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice „obično smeće“

Mehmedagić i Izetbegović: Propao im plan blokade izbora Šmita. Arhiv

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

28.5.2021

Ambasadori zemalja članica PIC-a jučer su u Sarajevu službeno imenovali njemačkog političara Kristijana Šmita (Christian Schmidt) za sljedećeg visokog predstavnika u BiH.


Teorije zavjera

Naslov promašenog teksta Osmicinog Avde: „Berlin u saradnji s Moskvom: Njemačka ruši Inzka da dovede Schmidta“. Screenshot

I dok je Šmit za svoje imenovanje na kraju dobio široku podršku vodećih demokratija u svijetu, od evropskih država, do američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), medijsko-obavještajni krugovi čelnika OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, pod političkom dirigentskom palicom Bakira Izetbegovića, vršili su svojevrsni javni linč nad Šmitom kroz bombardiranje javnosti teorijama zavjera vezanim za poznatog njemačkog političara.

Tako je na blogu u vlasništvu Osmicinog saradnika u novinarstvu Avde Avdića u decembru prošle godine objavljen senzacionalistički tekst pod naslovom „Berlin u saradnji s Moskvom: Njemačka ruši Inzka da dovede Schmidta“. U tekstu se iznosila nebulozna teorija o tajnom dogovoru između Rusije i Njemačke koji za cilj ima da ove dvije države zajedničkim snagama nametnu dominantan utjecaj u BiH, a jedini „dokaz“ za ove nevjerovatne tvrdnje bili su „pouzdani izvori“.

Klevetnički tekstovi protiv Kristijana Šmita nastavili su se i narednih dana, pa smo, osim da je „ruski čovjek“, od Osmicinog novinara dobivali i informacije da se radi i o hrvatskom lobisti, blisko povezanom s HDZ-om, osobi koja je u Hrvatskoj primala ordenje koje dobivaju ratni zločinci (radi se o ordenu Ante Starčevića, kojim su odlikovani i Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, te bivši muftija zagrebački Ševko Omerbašić), prijatelju Republike Srpske (za šta je kao dokaz navedeno prisustvo Šmitovog stranačkog kolege na proslavi dana RS prije nekoliko godina), da bi nas, u međuvremenu, obavijestili kako se Šmitovom imenovanju, navodno, protivi i administracija novoizabranog američkog predsjednika Džoa Bajdena.


Avdino smeće

Švarc: Razobličio novinarsko-obavještajne manipulatore. Arhiv

Zbog ovih nevjerovatnih konstrukcija, svojevremeno je oštro reagirao i bivši zastupnik CDU-a u Bundestagu i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine Štefan Švarc (Stefan Schwarz), koji je rekao da su teorije Avdića o Šmitu „smeće“.

- Pročitao sam taj ludi članak. Ljut sam i žao mi je što moram biti otvoren: taj je članak pun s**nja. U ovom je djelu toliko lažnih vijesti i samo ludih teorija zavjere da se pitam kako ih je Avdić uopće mogao napisati ili zašto bi neki medij objavljivao takva s**nja - napisao je Švarc.

Imenovanju Šmita na funkciju javno se usprotivila Rusija, umjesto toga zagovarajući ukidanje Ureda OHR-a, a protiv imenovanja Šmita glasali su i na posljednjoj sjednici PIC-a. S druge strane, krajem aprila je potvrđeno da će i SAD podržati imenovanje Šmita.

Na ovaj način potvrđena je Švarcova tvrdnja da su teorije Avdića i Osmice zaista obično smeće.


Avdo Avdić: Piše kako Osmica i Bakir diktiraju. Arhiv

Izetbegovićeva katastrofa

Koji je tačno motiv ili, preciznije, političko sljepilo navelo strukture Bakira Izetbegovića da pokrenu javni linč novog visokog predstavnika, zasnovan na potpunim izmišljotinama, ostaje posve nejasno.

Ali ono što je svakako kristalno jasno je da je bilo suludo novog visokog predstavnika unaprijed dočekivati nanož i postavljati se neprijateljski prema njemu.

Nastavak je to katastrofalne i po Bošnjake samoubilačke politike koju Izetbegović godinama vodi, od potpunog podređivanja Erdoanu (Erdogan), do Džaferovićevih antizapadnih izjava u Pakistanu, politike koja je već dovela do toga da Bošnjaci na Zapadu imaju sve manje otvorenih vrata i čvrstih saveznika. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.