REAKCIJE

Zalihić: Marić i Šuta se kockaju Mostarom, kad izgube vade se lažima

Ovo je još jedan od dokaza da mostarskoj SDA ni na kraj pameti nikada nije bilo da Mostar dobije gradonačelnika koji nije iz HDZ-a, kaže Zalihić

Zalihić: Šuta svjesno iznoseći neistine pokušava sakriti još jedan svoj i Marićev deal s HDZ-om. SDP

A. J.

28.5.2021

Koliko može biti licemjerna politika mostarske SDA najbolje pokazuju izjave nelegitimnog predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića i šefa Kluba pomenute stranke Adila Šute, saopćeno je iz Gradskog odbora SDP-a BiH Mostar.

- Nakon što su potvrđivanje direktora Javnih poduzeća iz ruku Vijeća predali gradonačelniku Kordiću, dezinformiraju javnost izjavama kako “niko nije bio protiv ovakve odluke”.


Za prijenos ovlasti nisu glasali ni svi vijećnici SDA

Podsjećamo javnost da je SDP BiH prvi reagirao(https://www.sdp.ba/necemo-podrzati-podjelu-mostara-u-reziji-nelegitimnog-predsjednika-gradskog-vijeca-salema-marica/) pojašnjavajući štetnost Odluke nekoliko dana prije same sjednice Vijeća. Da su u SDA bili suočeni s ovim argumentima jasno pokazuju “pravdanja” nelegitimnog predsjednika Marića na samoj sjednici, koji je pokušao sve sakriti pod masku “politizacije” - navodi predsjednik GO SDP-a Mostar Arman Zalihić.


Dodaje da za prijenos ovlasti nisu glasali ni svi vijećnici SDA, a da joj se javno usprotivilo i nekoliko članova njihovog lokalnog Gradskog odbora.


- To jasno ukazuje da Šuta svjesno iznoseći neistine pokušava sakriti još jedan svoj i Marićev deal s HDZ-om. U ovom slučaju nameće se logičan zaključak da su za protuuslugu dobili imenovanje direktora do HIT-a. Od HIT-a će listu direktora nadopuniti HDZ, a sve će biti provedeno bez Vijeća, što i jest bio cilj. Tako ponovo gledamo već viđeni, a u određenim slučajevima i snimljeni (Marić-Bešlić) scenarij, a to je: Što Salem kaže – gradonačelnik potpiše. Ali, samo s jedne strane HIT-a.


Ovo je još jedan od dokaza da mostarskoj SDA ni na kraj pameti nikada nije bilo da Mostar dobije gradonačelnika koji nije iz HDZ-a. Jer, u cijeloj priči za njih je puno važnije ucjenama i skrivenim dogovorima ispod stola s HDZ-om vedriti i oblačiti jednim dijelom Mostara s pozicije predsjednika Gradskog vijeća. Tako se nastavlja podjela Mostara u režiji ove dvije stranke, a krajnji cilj je preko svojih stranačkih poslušnika i dalje kontrolirati razjedinjena mostarska javna poduzeća, sakrivati sve prijašnje koruptivne radnje i dijeliti građevinska zemljišta podobnim tajkunima po vlastitom nahođenju - naveo je Zalihić.

Drugo radno mjesto

Dodaje da je u cijeloj priči posebno tužno što je Marić, u nedostatku argumenata, prijenos ovlasti branio time što načelnik Odjela za gospodarstvo formalno sastavlja Odluku o imenovanju.


- I nekom stražaru je jasno, a kamo li pravniku Marićevog kalibra, da je načelnik državni službenik, odnosno profesionalni uposlenik Grada i da samo formalno sastavlja Odluku koju donosi gradonačelnik, koji ga uz to sistematizacijom lako može preraspodijelit na drugo radno mjesto, dok je ministar imenovani dužnosnik koji predlaže direktore - naveo je Zalihić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.