PRIPREMNO ROČIŠTE

Alena Kurspahić odustala od jedne tačke disciplinske tužbe protiv Gordane Tadić

Pripremno ročište održano je danas pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH

Piše: M. Aščić

28.5.2021

Tadić i Kurspahić. Avaz

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH odustao je na današnjem pripremnom ročištu od treće tačke disciplinske tužbe protiv glavne državne tužiteljice Gordane Tadić.

Pripremno ročište održano je pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH koje je razmatralo tužbu UDT-a na čelu sa Alenom Kurspahić - Nadarević protiv glavne državne tužiteljice.

Ova tačka odnosila se na navodnu zloupotrebe u vezi sa službenim stanom koji je Tadić  koristila u trenutku imenovanja za državnu tužiteljicu. Ona je ranije odbacila sve ove navode, ali je obavještajna služba s Osmanom Mehmedagićem Osmicom na čelu, preko pojedinih portala na sve načine pokušavala diskreditirati Tadić, pakujući joj ovu aferu.

Ured dicisciplinskog tužioca Tadićku i dalje tereti za dvije tačke tužbe. Jedna od njih je da je Tadić propuštala da, kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužilaštva koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu obaveze i mjere navedenog zakona.

U prijevodu, Tadić je optužena da nije saradnike tužilaca slala na provjere, a što nije uradilo nijedno tužilaštvo u državi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.