SVAKA ČAST

Spektakl u centru Sarajeva: Strongmeni vukli autobus od 15 tona, dizali tegove od 200 kilograma...

Udruženje osoba sa multiple sklerozom KS danas je na trgu ispred Sarajevo City Centra organiziralo spektakularan događaj

Piše: A. Ovčina

29.5.2021

Obilježavanje Svjetskog dana multiple skleroze u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+14

Povodom Svjetskog dana multiple skleroze, Udruženje osoba sa multiple sklerozom KS danas je na trgu ispred Sarajevo City Centra organiziralo spektakularan događaj koji je privukao brojne posjetioce.


Fizički izazovi

Kako bi podigli svjesnost o tome šta znači živjeti s multiple sklerozom, šta znači nemati terapiju nikako ili je imati nedovoljno, koliko je to teško, ali i da se mora, ovo udruženje pokazalo je danas na praktičan način, u čemu su im pomogli njegovi ambasadori, bh. strongmeni, Adin Arnaut i Damir Stroil, te rekoderka u dizanju tegova u BiH, Zana Velić-Terko.

Tako su Sarajlije i gosti našeg grada mogli vidjeti vuču autobusa od skoro 15 tona, dizanje tegova od 200 kilograma, a i publika je mogla učestvovati u takmičenju u fizičkim izazovima.

Velić-Terko oborila je i vlastiti i državni rekord tako što je digla teg od 200 kilograma.

- Odlučili smo se da na ovaj atraktivni način obilježimo Svjetski dan multiple skleroze. Zdravi, snažni ljudi, vuku autobus, dižu nestvarne težine, a sve zbog simbolike da je to teško, ali da se može - kazao je Gordan Muzurović, predsjednik ovog udruženja.


Dodatna briga

Dodao je da se na ovaj način još jednom željelo ukazati na potrebu za dodatnom brigom donosioca odluka u našoj zemlji prema oboljelima. Ta briga ogleda se u osiguranju dodatnog budžeta za terapiju, kojim bi obezbijedili liste pacijenata bez čekanja, te potrebnu terapiju kako bi osigurali dostojan, koliko god je moguće, život svih oboljelih.

Adin Arnaut rekao je da žele ukazati na adekvatnu terapiju koja je neophodna za oboljele.

- Oni ne žele biti dio problema već dio rješenja. Bolest ne bira, progres bolesti je mnogo veći i potrebno je više novca. Bolest ne može nestati, ali je možemo ublažiti - istakao je Arnaut.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.