IMA 1.000 OSUĐENIKA

Britanski mediji: Ovo je zatvor u kojem leži ratni zločinac Karadžić

U istom zatvoru kazne su služili neki od najozloglašenijih britanskih kriminalaca

Ratni zločinac Radovan Karadžić. Arhiv

A. K.

29.5.2021

Ratni zločinac Radovan Karadžić, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina, smješten je u zatvor na ostrvu Vajt (Wight) u Velikoj Britaniji.

U istom zatvoru kazne su služili neki od najozloglašenijih britanskih kriminalaca, poput mafijaša braće Krej (Cray), masovnih ubica Pitera Satklifa (Peter Sutkliff) i Jana Brejdija (Ian Brady) i zlostavljača djece nekadašnje rock zvijezde Gerija Glitera (Gary Glitter).


Osvetnički napadi

Lokalne novine "Isle of Wight County Press" navode da je ovaj zatvor odabran zbog straha od osvetničkih napada na Karadžića.

U zatvoru poznatom pod ranijim imenom Parkhurst ta opasnost je smanjena, jer su ostali osuđenici većinom seksualni prijestupnici, a 40 posto njih starije je od 50 godina.

Tabloid "The Sun" piše da muslimani čine 10 posto populacije ovog zatvora u kojem kaznu služi oko 1.000 osuđenika. Ovaj zatvor je nekad važio za jedan od najstrožijih u zemlji, a Karadžić se žalio porodici da živi u nezdravim uslovima jer u zatvoru ima azbesta, kao i da su mu uskraćena vjerska prava.

Odbijen prigovor

Podsjećamo, Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) pravosnažno je 2019. godine osudio Karadžića na doživotni zatvor, povećavajući tako kaznu od 40 godina zatvora na koju je osuđen u prvostepenom postupku.

Proglašen je krivim za najteže ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata na etničkoj osnovi, terorisanje stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce.

Odlukom sudije Carmela Agiusa prebačen je u Veliku Britaniju nakon što je vlada te zemlje izrazila spremnost da on tamo služi ostatak doživotne kazne.

Agius je odbio prigovore Karadžićevih advokata da će mu u Velikoj Britaniji biti ugrožen život jer u tamošnjim zatvorima kazne služi veliki broj muslimana i da bi oni prema njemu mogli biti osvetnički raspoloženi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.