PRENOSIMO

Debevec koristi sudije kao štit: Integritet Suda BiH nisu srozale časne i poštene sudije već Kaveson i Osmica

Logično je onda da i OHR, a i UN vrše pritisak na sudije Suda BiH jer su se usudili navesti kako se Debevec tereti za zloupotrebu položaja i sakrivanje imovine

Osman Mehmedagić Osmica i Ranko Debevec. Press media

Press Media

30.5.2021

Samo dan prije nego će Ured za informisanje Suda BiH saopćiti kako je u Sudu BiH ugušen još jedan postupak protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica, inače prijatelja predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, oglasio se Sud BiH s namjerom da se požali na “pritiske medija“, piše "Press Media".

Može se zaključiti kako je saopćenje za javnost, koje potpisuju sudije Suda BiH, inicirao Ranko Debevec s ciljem da zastraši medije dan prije nego će zvanično saopćiti da je Sud BiH odbacio optužnicu Tužilaštva BiH podignutu protiv njegovog prijatelja Osmana Mehmedagića. Onog istog funkcionera SDA s kojim je predsjednik Suda BiH fotografisan u haustoru jedne sarajevske zgrade upravo na dan kada je Tužilaštvo BiH podiglo drugu optužnicu, a koja je uzgred rečeno odbačena na Sudu BiH.

Sud BiH dao je sebi za pravo da ocjenjuje kako mediji koji izvještavaju o brojnim aferama predsjednika Suda BiH zapravo vrše pritisak na Sud BiH. U političkim sistemima poznato je da pokušaje utjecaja na rad pravosuđa mogu vršiti političari pojedinačno, političke stranke ili čak kriminalne grupe, ali nikako mediji koji otvoreno i transparentno izvještavaju o nepravilnostima predsjednika suda.

Druženje s optuženikom

Dakle, nije problem u javnosti i medijima već u predsjedniku Suda BiH koji svojim ponašanjem degradira instituciju Suda Bosne i Hercegovine, a samim tim i sve časne sudije koje vrijedno rade na predmetima. Nije problem to što su mediji objavili da je predsjednik Suda BiH snimljen u haustoru jedne sarajevske zgrade s direktorom OSA-e i to kako zajedno s aktovkama u rukama odlaze u stan (u tom momentu protiv direktora OSA-e vodi se krivični postupak pred Sudom BiH, a upravo na dan susreta – par sati prije nego će se Mehmedagić i Debevec naći – Tužilaštvo BiH podiglo je još jednu optužnicu protiv direktora OSA-e). Pravo medija je da objave te informacije koje su u svim demokratskim zemljama informacije od javnog značaja. Međutim, jeste problem to što je predsjednik Suda BiH dozvolio sebi druženje s optuženikom protiv kojeg se u momentu privatnog druženja vodi krivični postupak pred Sudom BiH.

Ovaj kontakt sporan je i Uredu disciplinskog tužitelja (UDT) VSTV-a BiH koji je između ostalog podigao optužnicu protiv Debeveca zbog neprimjerenog kontakta s Mehmedagićem. Nisu javnost i mediji natjerali predsjednika Suda BiH da upućuje komentare neprimjerenog sadržaja kroz komunikaciju sa tužiteljicom Tužilaštva BiH koja postupa u predmetu u kojem je upravo on predmet istrage. Isto tako, nisu javnost i mediji natjerali Ranka Debeveca da sakrije od VSTV-a BiH dvojni identitet (Ranko Kaveson) i imovinu koju ima u Kraljevini Španiji. Sve ove činjenice sporne su ne samo javnosti i medijima već i disciplinskim tužiteljima jer upravo su to tri tačke po kojim UDT tereti predsjednika Suda BiH, navodi "Press Media".

Javnost i mediji

Debeveca treba podsjetiti na to da je njegovo ponašanje sporno i visokom predstavniku u BiH tj. da je “jaranstvo” predsjednika Suda BiH i kompromitiranog direktora OSA-e završilo u Izvještaju o stanju u BiH koji je razmatralo Vijeće sigurnosti UN-a. Logično je onda da i OHR, a i UN vrše pritisak na sudije Suda BiH jer su se usudili navesti kako se Debevec tereti za zloupotrebu položaja i sakrivanje imovine.

Žalosno je što Debevec, u pokušaju da spasi svoju fotelju i inkriminiše nezakonita postupanja Osmana Mehmedagića, koristi sudije Suda BiH kao štiti jer ni javnosti, ni medijima, ni OHR-u, a ni političarima koji kritikuju Debeveca nije “cilj Sud Bosne i Hercegovine ponovo izložiti pritisku” već vratiti integritet Sudu Bosne i Hercegovine koji je urušio i koji će do posljednjeg dana mandata nastaviti urušavati Ranko Debevec. Na čelu Suda Bosne i Hercegovine mora biti osoba s čistom prošlošću, osoba s dignitetom i karakterom – osoba koja neće biti pod utjecajem ni Osmana Mehmedagića, ni SDA, a ni bilo koje druge političke stranke, interesne grupe ili pojedinca. A mnogo je takvih u Sudu BiH.

Javnost i mediji nisu u obavezi da čuvaju “autoriteta suda“, ali predsjednik Suda BiH, sudije Suda BiH i VSTV BiH jesu! Bosna i Hercegovina je demokratska zemlja i ne postoji ni teoretska šansa da Sud BiH naredi medijima da pozitivno izvještavaju o predsjedniku Suda BiH ako već predsjednik Suda BiH ne radi kako treba. To je moguće u autokratskim režimima, a na primjeru Dnevnog Avaza vidjeli smo da Ranko Debevec itekako ima autokratske ambicije (pokušaj sudske zabrane Dnevnom Avazu tj. da se zabrani izvještavanje o privatnom životu Ranka Debeveca).

13 različitih sudija

Debevec je saopćenjem za javnost, koje je napisano ili koordinisano iz njegovog kabineta, svjesno obmanuo javnost i u dijelu koji se odnosi na hijerarhiju u Sudu BiH, odnosno utjecaj predsjednika Suda BiH na sudije. Debevec je taj koji određuje referate. To znači da lično on postavlja sudije i za prethodni postupak i za prethodno saslušanje. Samo sudije koje odredi Debevec imaju pravo potvrđivati optužnice.

Predsjednika Suda BiH treba podsjetit da je s potvrđivanja optužnica naprasno skinuo sutkinju Suda BiH Dalidu Burzić i prebacio je na predmete koji se odnose na ratne zločine. O tome ko određuje sastave Apelacionog vijeća i zaduživanje predmeta suvislo je uopšte govoriti. Predsjedniku Suda BiH poznato je i ko daje odobrenja Osmanu Mehmedagiću za provođenje posebnih istražnih radnja, odnosno koliko tačno sudija ima pristup ovim poslovima i ko su oni. Nijedna od ovih aktivnosti ne prolazi kroz ruke “13 različitih sudija koji odlučuju o različitim segmentima” kako bezuspješno pokušava spinovati Debevec.

Časne i poštene sudije vrlo dobro poznaju Zakon o VSTV-u BiH, Kodeks sudske etike, način rada Suda BiH, a vjerovatno i priče Debeveca kako nije on jedini u kontaktu s Mehmedagićem već da ima još sudija Suda BiH čiju je rodbinu Osmica zaposlio o OSA-u. Tim časnim i poštenim jasno je da riba smrdi od glava, piše "Press Media".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.