ZELENA LJEVICA

Trojka na oprezu: Željko Komšić izvlači iz rukava Bećirovića kontra Zvizdića

Zlobnici na minderu bockaju da je Hadžikadić očito prespavao mnoga zbivanja ili je i sam dio patriotske koalicije vođene SDA

Dnevni list

31.5.2021

Izetbegović i Komšić jako dobro razumiju odakle vreba prijetnja. Avaz

Obećavajući „uvozni profesor“ Mirsad Hadžikadić se prosuo kao riža iz probušene vrećice, piše mostarski Dnevni list.

Taman kad se pomalo učahurio na turbulentnoj političkoj pozornici i kada se očekivao daljni uspon Platforme za progres, Hadžikadić je pokazao pravo lice i doživio neugodni strmoglavi sunovrat.

Mnogi će kazati kako je najednom postao nadobudan i politički precijenjen dok će njegov nesuđeni partner u zamišljenom novom projektu stvaranja potpuno nove stranke od pet stranaka građanskog opusa, Željko Komšić šanerski ustvrditi kako se „profesor“ očigledno nije snašao u domaćoj politici gdje caruje pravilo, „gdje sam ja tu“.


Zelena ljevica

Stranačko članstvo je uništilo ambicije Mirsada Hadžikadića burno se usprotivivši njegovoj ideji o gašenju Platforme za progres i utemeljenju nove stranke Demokratski progres zajedno sa utapajućim DF-om, Socijaldemokratima, Građanskom strankom te Socijalnom pravdom i demokracijom.

Hadžikadić je prošlost, Željko Komšić, Ivo Komšić, Miro Lazović i Enver Bijedić, glavni protagonisti ujedinjenja „zelene ljevice“, najavili su nastavak projekta utemeljenja nove stranke, a paralelno s tim moguće je da će biti raskrinkane i kontroverze oko uloge SDA i Bakira Izetbegovića oko jačanja „podobnog građanskog krila“ u cilju obuzdavanja „trojke“, poglavito nakon sve izvjesnijeg izlaska Denisa Zvizdića iz SDA i mogućeg prelijetanja u protivničko jato.

- Hoće li Platforma za progres sudjelovati ili ne, vidjet ćemo. Ja nisam od Hadžikadića tražio ništa, on je taj koji je preko Mire Lazovića došao meni da se ide s tim ujedinjenjem. Ja sam rekao. Misli da je to dobra ideja. Da treba ići u okrupnjavanje političkih subjekata. Predsjedništvo DF-a je reklo – OK, idemo u to - samouvjereno je poručio Željko Komšić.

Zlobnici na minderu bockaju da je Hadžikadić očito prespavao mnoga zbivanja ili je i sam dio patriotske koalicije vođene SDA.

Nebitno, potpuno je prirodno i pragmatično da se DF, Građanski savez, Socijaldemokrati i SPD ujedine ili u najblažoj varijanti da u jednome bloku zajednički nastupe na sljedećim parlamentarnim izborima, piše Dnevni list.


Denis Zvizdić. Avaz

Komšić ide po novi mandat

U tom kontekstu će biti vrlo zanimljive kandidature te nove stranke ili bloka za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Nakon što je Komšić najavio ujedinjenje istodobno je zaprijetio da će iduće godine opet pobijediti Dragana Čovića ili nekog drugog kandidata stožerne stranke.

-  Nisam donio tu vrstu odluke. Malo mi je besmisleno razmišljati o tome, a izbora možda i ne bude. Kako stvari stoje i kako ih ja vidim, Dodik i Čović bi mogli blokirati održavanje izbora - kazao je Komšić, koji ugodno živi na poziciji bez potpore hrvatskog biračkog tijela.

- Hoću li se kandidirati – ovisi o masi stvari. Ako bude situacija kao sada - vjerovatno ću se kandidirati. Ako bude stabilnije – mislim da sam završio svoj posao - uobičajena je floskula dok smo još miljama daleko od izbora.

Odgovor je kristalno jasan. Komšić zasigurno ide u novu utrku za bošnjačke glasove. Na opasku o mogućoj opetanovanoj kandidaturi Željka Komšića visoka dužnosnica HDZ-a BiH Lidija Bradara se samo cinično nasmijala i kazala kako je „Komšić drugi bošnjački član Predsjedništva i da ne želi komentirati takve najave“, piše Dnevni list.


Kojović, Nikšić i Konaković. Avaz

Trojka mora biti oprezna

Međutim, zanimljivo je, a prošlo je dosta neopaženo, lider DF-a je u jednom nastupu onako diskretno najavio da bi rado podržao kandidaturu Denisa Bećirovića, proračunski utovljenog državnog zastupnika „rivalskog“ SDP-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Ostala je u zraku visjeti enigma, da li će možda ta nova stranka „zelene ljevice“ dosita isturiti Bećirovića, što bi opet značilo da se Bećirović distancira od SDP-a. Nije nikakva tajna, Denis Bećirović je vođa proesdeaovske frakcije u stranci Nermina Nikšića, naspram Vojina Mijatovića.

- Po onome što uspijevam upratiti, Mijatović i Bećirović jesu sinonimi međusobno nespojivih političkih orijentacija. Kao zagovorniku lijeve političke filozofije, ne one koju imamo danas nego filozofije koja baštini ideje socijaldemokratske tradicije, i samom mi smetaju ideološka iskakanja koja su u SDP-u sve očiglednija. A jedna od njihovih prepoznatljivih presonifikacija je gospodin Bećirović, za koga čovjek u barem 50 odsto slučajeva nije siguran dolazi li iz vrha socijaldemokratske ili, pak, jedne od nacionalnih političkih opcija, secirao je frakcijske prijepore u Nikšićevoj stranci, ali i profil Denisa Bećirovića akademik Slavo Kukić.


Denis Bećirović. Avaz

Željko Komšić je hrvatska noćna mora, onim zadrtim vjerojatno omraženiji od sotone, ali on nikako nije bezveznjak, naročito ako treba kreirati spletke po dvoru.


Uz to, najvišim ocjenama je ispolagao ispite kod Bakira Izetbegovića. Zato njegove vratolomije s Denisom Bećirovićem "trojka" mora vrlo ozbiljno shvatiti, to je bačena rukavica, i tretirati ih u kontekstu izvjesnog izlaska Denisa Zvizdića iz SDA. Oporbeni čelnici Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Predrag Kojović, ali i Fahrudin Radončić, Fuad Kasumović, naravno i Aljoša Čampara odavno ne kriju da bi ozarena lica poduprli Zvizdića u borbi protiv Bakira Izetbegovića u utrci za predsjedničku fotelju.

Željko Komšić i Bakir Izetbegović jako dobro razumiju odakle vreba prijetnja i zato i žele katapultirati ambicioznog Bećirovića u izbornu arenu. On bi zapravo trebao oteti glasove od lijevih i liberalnih birača, od čega bi u konačnici benefite trebao dobiti Izetbegović. Za svoje „mozgovanje“ i lojalnost Komšić bi opet trebao biti nagrađen pozicijom hrvatskog člana Predsjedništva, piše mostarski Dnevni list.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.