SAOPĆENJE

Federalno ministarstvo okoliša i turizma poziva Vijeće ministara BiH da što prije usvoji obje odluke

Smatraju da će na taj način pomoći našoj privredi i državi

Postoji velika zainteresovanost turista iz Saudijske Arabije. Arhiv

A. Ka.

31.5.2021

Posljednja sjednica Vijeća ministara BiH pokazala je građanima BiH da je ovaj saziv državne vlasti potpuno nezainteresovan za rješavanje problema sa kojima se suočava sektor turizma, jer se u svojim nastupima rukovode svim drugim razlozima, samo ne turizmom i na taj način dezavuišu javnost, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Međusobni odnosi

- Katastrofalni međusobni odnosi vladajuće koalicije (SDA-DF-HDZ-SNSD), te svakodnevne oprečne izjave i sukobi, nažalost, najviše štetu nanose državi Bosni i Hercegovini. Politike koje trenuto vladaju izgubile su dodir s realnošću, a što nam je najbolje pokazao slučaj glasanja o privremenom ukidanju viza za građane Saudijske Arabije, Velike Britanije i Irske koji žele doći u BiH, kao i odluke o režimu prelaska granica za strance koju je potrebno uskladiti sa zemljama EU na način da vakcinisani stranci ili pak oni koji su prebolovali koronu u posljednjih šest mjeseci mogu ući u BiH bez PCR testa. Ova odluka odnosi se i na turiste i na našu dijasporu koja nema bh pasoš. Obzirom da je PCR test iznimno skup to može biti odlučujući faktor za jednu četveročlanu porodicu prilikom izbora destinacije za odmor, a treba naglasiti da su zemlje regije već uskladile svoje politike u cilju privlačenja što većeg broja turista - saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Nadalje navode da su obje odluke iznimno važne i da bi otvorile mogućnost da veći broj posjetitelja doputuje u našu zemlju.

Velika zainteresovanost

- Postoji velika zainteresovanost turista iz Saudijske Arabije za region, ali i BiH. U 2019. godini imali smo preko 65.000 posjetitelja iz ove zemlje koji su ostvarili preko 157.000 noćenja u BiH. Međutim, za BiH postoji i veliki interes u zemljama poput Kuvajta, Katara, UAE, Turske, EU, USA i drugih zemalja gdje je vakcinisan veći broj građana, te koji po BiH ne predstavljaju zdravstvenu opasnost. Potrebno je boriti se za svakog turistu, ali sa uvažavanjem epidemioloških preporuka. Sigurno je da ministri u Vijeću ministara BiH svjesni svojih odluka i štete koju nanose turističkim privrednicima i generalno našim budžetima. Stoga, Federalno ministarstvo okoliša i turizma poziva Vijeće ministara BiH da što prije usvoji obje odluke, jer će na taj način pomoći našoj privredi i državi – stoji u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.