OTVORENO

Predsjednik ANUBiH Muris Čičić za "Avaz": Akademija je državna i zato je žele razvaliti

Ustavni sud je donio odluku u našu korist, ali ministar Grubeša odbija je provesti

Čičić: Na udaru smo nacionalističkih snaga. Arhiv

Piše: E. Halimić

31.5.2021

U maloj Bosni i Hercegovini, s manje od 3,5 miliona stanovnika, postoji pet akademija nauka i umjetnosti, a najavljeno je formiranje još dvije.

Međutim, samo je jedna ona koja je osnovana prije rata i koja u kontinuitetu baštini državnost BiH, a to je Akademija nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH). I pored ove nesporne činjenice, ANUBiH nije upisana u državni registar, i to odlukom ministra pravde BiH Josipa Grubeše.


Ustavni sud BiH

Predsjednik ANUBiH Muris Čičić za „Avaz“ je kazao da se ovaj problem tumači različito.

- Jedno viđenje ima naš pravni tim, a drugo ministar Grubeša. Međutim, postoji odluka Ustavnog suda BiH, kojem smo mi podnijeli apelaciju i koji je donio odluku da se mi možemo upisati u Registar naučnoistraživačkih institucija, odnosno akademija, na nivou BiH. Odluka Ustavnog suda BiH nije za komentiranje i tumačenje, već za provođenje, ali šta je - tu je - poručio je Čičić.

Dodao je da neupisivanje ANUBiH u Registar naučnoistraživačkih institucija stvara probleme prilikom realizacije određenih projekata.

- Mi to prevazilazimo uz pomoć partnera i nižih nivoa vlasti. Ovdje se detektira pravi problem, odnosno njegova osnova. Suštinski problem je u Bosni i Hercegovini u kojoj postoje vrlo jake snage koje imaju mogućnost da vrše utjecaj, koji je gotovo uvijek usmjeren na to da se dokaže kako je BiH neodrživa i da se radi o mehaničkom sklopu tri etničke grupe te da svaka od te tri etničke grupe ima pravo na tu neku svoju državotvornost - pojasnio je Čičić.

Prema njegovim riječima, Akademija nauka i umjetnosti BiH je simbol državnosti BiH.

- Kao takva, na posebnom je udaru nacionalističkih snaga, jer, ako postoji jedna akademija, onda postoji i država. Nakon rata u BiH, već 1995. godine, vrlo brzo su se organizirale akademije i u Banjoj Luci i Mostaru, to dovoljno govori.

Dakle, suština problema je u tome što ANUBiH predstavlja državu i državotvorna je i zato je treba razvaliti i obesmisliti, prvo ovim pravnim začkoljicama, pa onda osnivanjem ovih paralelnih „akademija“ koje će predstavljati pravo svakog konstitutivnog naroda da ima sve svoje institucije. Ukoliko se to dogodi, onda će država postati prazna ljuštura koja postoji samo formalno - istakao je Čičić.


Politika Bošnjaka

Istakao je da posebno zabrinjava i osnivanje akademija ispred Bošnjaka.

- To je direktno potez protiv bošnjačke politike na nivou države, a to je da BiH treba biti jedinstvena i suverena država. Međutim, može im se oprostiti uz onu popularnu da nisu bili svjesni šta rade. Moram kazati da smo dobili podršku brojnih političara, medija i lidera i svi su istakli da je ANUBiH za njih jedina i to nas ohrabruje. Stoga ne vidim da ove druge nemaju budućnost, jer se one svode na udruženja građana, a ANUBiH će kad-tad biti upisana kao jedinstvena državna akademija - zaključio je Čičić.

Titula po svaku cijenu

- Dugo nisam shvatao zašto neki ljudi toliko insistiraju da naprave neku akademiju. Onda sam shvatio da je stvar vrlo trivijalna, postoji nešto u ovoj državi što neke neostvarene ljude motivira da po svaku cijenu steknu neku titulu i društveni značaj. Sve zbog toga što su svjesni da oni ne mogu tu titulu dobiti na regularan način. ANUBiH je vrlo selektivna institucija koja ima vrlo stroge procedure izbora akademika - istakao je Čičić.


Pet akademija

Trenutno osim Akademije nauka i umjetnosti, djeluju i Akademija nauka i umjetnosti RS, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti, Međunarodna akademija nauka, umjetnosti i religije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.