SKUPŠTINA KS

Marić reagirao na Fortine riječi u Skupštini: Ne može njegova biti zadnja, on je ovdje gost

To je kič i potcjenjivački, kaže zastupnik SBB-a

Marić: Neprimjereno ponašanje. PRINTSCREEN

Piše: A. Ovčina

31.5.2021

Na 37. sjednici Skupštine Kantona Sarajevo burnu raspravu izazvala je 4. tačka dnevnog reda  Nacrt Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Kantona Sarajevo.


Apsolutni rekorder

Aljoša Čampara, samostalni zastupnik istakao je da postoji problem sa članom 137., 12 dana od dostave zakona zastupnicima. Naveo je kako je danas 12-ti dan. 

Premijer Edin Forto je istakao da do dolaska ministrice Lejle Brčić, koja je prisustvovala sjednici iako je dala ostavku, niko nije znao ko je ministar pravde.

Zvono Marić (SBB) komentirao je da ovo treba biti Fortin poraz što ministrica Brčić odlazi.

- Što se tiče duela između mene i premijera Forte, on je jako nekontrolirano komentirao o ministrici Brčić, o kojoj je rekao da je to najbolja ministrica ikada i da niko ne bi znao za Ministarstvo pravde da nije bilo ministrice Brčić te da je zahvaljući sve što je izašlo iz kabineta ministra pravde da proizišlo iz nje i da je to ona kreirala. Ja sam rekao da on ne može da govori, jer proceduralno nije imao pravo na riječ, ali mu je Okerić dao.

Dodao je da se javio kako bi prokomentirao to, te da je nekorektno, neozbiljno, kič i potcjenjivački.

- Na neki način je govorio o drugim ministrima. Znamo da je apsolutni rekorder po broju kreiranih zakona Mario Nenadić kao ministar pravde i kreirao je 19 zakona koji su jednoglasno usvojeni od strane pozicije i opozicije i jedini je dužnosnik koji je dobio nagradu od tima za antikorupciju. Zatim je Forto rekao, što je neviđeni gaf, nije primjeren ni jednom predsjedniku Vlade, u regionu, ili u svijetu, da kaže "Moja je zadnja" u ovom parlamentu - istakao je Marić.

Marić ističe da poslije zadnjeg nema zadnje. 

Neprimjereno ponašanje

- Može biti njegova posljednja, a ne zadnja i on se na takav način ponaša. To je nedopustivo. Rekao sam Okeriću da ćemo ubuduće, mi iz SBB-a fakturisati njemu takve neprimjerenosti kao što je ova Fortina bila, jer mu je dopustio da govori. Prema tome, on je samo gost u parlamentu i Okerić nek se drži Poslovnika i štiti ugled Skupštine da ga ne srozava premijer koji reaguje tako u takvim situacijama - zaključio je Marić.

Naglasio je da će SBB podržati ovaj Nacrt zakona, ali da se mora reagirati jer je pun manjkavosti.

- Nećemo da kažete da opstruiramo nešto. Tražimo da reagujete i da preuzmete odgovornost - rekao je Marić.

Premijer Forto nakon ovoga napustio je sjednicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.