PRENOSIMO

Hadžifejzović nakon što je Hajdarević pušten na slobodu: Da li to znači da može pucati sa razdaljine dalje od sto metara

Na mene, na novinare Face TV, godinama se vrše pritisci, rekao je Senad Hadžifejzović

A. Ka. - Ad. A.

Senad Hadžifejzović, novinar, urednik i vlasnik Face TV, večeras je kazao da posljednji incident nije bio jedini.

Hadžifejzović se na početku našalio te je kazao da je zamaskiran da ga ne bi prepoznali napadači.

- Na mene, na novinare Face TV, godinama se vrše pritisci. Šalju prijetnje i, najgore, fizički smo napadnuti više puta. Javno, o fizičkim napadima na mene i cijelu moju porodicu, nismo govorili na Face TV. Prepustili smo i obavijest i vijest i presudu pravosudnim organima. Nismo previše govorili o fizičkom napadu na mog sina, direktora Face. A direktni napadač uz pomoć i realizaciju troje grmalja iz njegovog obezbjeđenja bio je Edin Šabanović, direktor Bosmala – kazao je Hadžifejzović.

Nije govorio javno

Prema njegovim riječima, nije o tome govorio javno.

- Mene, moju suprugu i dvoje maloljetne djece fizički je napao, davio, gušio i htio ubiti Alen Bucalo, policajac. Bez sumnje po naređenju. Nikada taj slučaj Tužilaštvo nije privelo ni početku ni kraju. I to je bila greška. Naša šutnja, naše povjerenje u pravosudni sistem bila je greška, jer na silu iz optimizma, iz želje, nekako smo vjerovali da će taj sistem, pravosudni, nikakav, ipak učiniti nekakav korak u zaštiti nas novinara i naših porodica – kazao je Hadžifejzović.

On je rekao da je bio na ročištu Abdulahu Hajdareviću, kojeg je u zadnjem trenutku osiguranje objekta u kojem je Face TV, spriječilo da učini svoju nakanu.

- Nije ga to obezbjeđenje spriječilo zbog nas, već zbog sebe. Ja sam legalista, poštujem odluke suda, ali imam pravo na komentar. Iako Tužilaštvo KS ima pravo na žalbu, iako odluka suda nije konačna, ipak ću da izrazim makar svoj osjećaj. Mogu ovim komentarom da otežam posao tužilaštvu koje je, mislim na gospođu Željku Tomić, bilo izuzetno profesionalno, kao i MUP KS, mislim na komesara Nusreta Selimovića, i bilo je tu na desetine ljudi, ali ja sam novinar i nemam kalkulacije ni prema profesionalcima. Sudija Općinskog suda je Jasmina Šazdovski. Danas je praktično oslobodila odgovornosti napadača na Face. Rekao bih nekako kompromisno-politička presuda. Napadač, koji je na Facebooku najavio, objavio i komentarisao napad, objavio da to radi u ime Sebije Izetbegović, ne mora u zatvor. To je presuda danas – rekao je Hadžifejzović.

On je nadalje kazao da se osumnjičeni ne smije približavati njemu.

- To je nevjerovatno. Napadač sam priznaje, najavljuje napad i nastavak ubilačke akcije, čeka nas pred objektom Bosmala, ali nam se, po presudi suda, ne smije približiti. Šta to znači? Da može pucati sa razdaljine dalje od sto metara. Ne smije izbliza. Nisam ja u pitanju, kunem vas me, svi smo mi u pitanju – poručio je Hadžifejzović i dodao: 

- Tužiteljica Željka Tomić koja očigledno ima ljudski i profesionalni osjećaj, naravno uz jasne dokaze danas je navela da se protiv Hajdarevića vodi još jedna istraga zbog sličnih i istih prijetnji još jednom novinaru. Taj napadač, Hajdarević je već osuđivan. Tužiteljica Tomić je tražila da se osumnjičeni pritvori zbog toga što bi mogao završiti započeto djelo, no sudija Jasmina Sazdovski je odlučila kako jeste. Mi smo danas predali jednu novu krivičnu prijavu Tužilaštvu drževa Bosne i Hercegovine protiv jedne osobe, zato što se radi o ozbiljnoj ugroženosti na moj i život moje porodice. Sve ovo o čemu govorim i sadržaj krivične prijave je uzrok djelovanja lica koje je danas praktično oslobođeno. To je ustvari podstrek za druga takva lica da nesmetano krenu na novinare, na svakoga ko ne misli kao vlast. Totalna intima sada. Ja sam svoj život davno halalio za ovu zemlju i halalosum i davno u ratu klanjao dženazu sam sebi – kaže Hadžifejzović, te nastavlja:

- No, vi koji krećete na mene znajte i da ako uspijete u svojoj nakani, budite sigurni nećete biti sigurni ni nakon mene. Ko mi dirne porodicu,a to radi ona porodica, neka zna koliko sam ozbilja. 39 mojih prijatelja, radnika, heroja RTV Bosne i Hercegovine poginulo je, ubijeno je u ratu. I više, ali statistika je prevara. To su moja braća i sestre, kao i svaki onaj koji je poginuo za našu domovinu. Sada čekamo da nas ubiju oni koji vode ovu domovinu,a da za nju ja garantujem svojim imenom i prezimenom i mojim ratom, ništa nisu učinili, ništa za ovu zemlju.

Možete ubiti, ali ćete izgubiti

One koji su nalogodavci napada na novinare nazvao je „kukavicama iz trezora i specijalizantima u ratu, a ne na ratištu“.

- Kako sam, kako smo svi mi novinari, intelektualci, umjetnici, književnici, glumci, časni političari, antifašisti, građani i pisci govorili istinu u ratu, tako je govorimo i danas u miru i zato smo na meti. No pasaran – nećete proći. Možete ubiti, ali ćete izgubiti. Hvala kolegama iz drugih medija na podršci, nisu svi podržali danas su bila dva medija na ročištu, ali eto kada oni dođu na red mi ćemo ih braniti kao što su već bili na redu pa smo ih mi branili. Postojer novinari, postoje njihovi novinari, to ćemo jasno u našem programu odvojiti šljam iz naše profesije. Ko je naručilac, ko je podstrekivač napada na novinare. Prijavio sam ih policiji i tužilaštvu, objavio sam njihova imena javno u petak i u subotu. I opet ću. Oni su izdajnici ove zemlje, oni su vele izdajnici i svoju veleizdaju prikrivaju tako što novinarima, nama koji govorimo istinu tovare svoju izdaju. No pasaran, nećete proći, neće vam proći. Oni koji vode ovu zemlju su ucjenjeni i tačka – zaključio je Hadžifejzović.

NA VRH

Podijeli članak na