BIJELJINA

Građani o novom valu poskupljenja: Neka nam je Bog na pomoći, nemoćni smo

Ne pamtim da je nekada ovako, u kraćem vremenskom roku, sve poskupjelo, kaže Jegdić

Piše: Lj. Ljubojević

2.6.2021

Bubnjević: Nemoćni smo. LJ. LJUBOJEVIĆ

Građani Bijeljine ovih dana kažu da, više nego ikada do sada, primjećuju kako troškovi života rastu i kako se cijene neprimjetno, preko noći, mijenjaju u korist trgovaca, naravno, ne u korist kupaca i potrošača.

Najavljuju se poskupljenja mesa i suhomesnatih proizvoda. Više cijene goriva još više zatežu lanac poskupljenja. Životne i egzistencijalne karike u vrijeme pandemije dovedene su do pucanja.



Od čega živimo

Vera Bubnjević, penzionerka, kazala nam je da je ništa više ne čudi i ne iznenađuje.

- Osnovne namirnice su poskupjele preko noći, od ulja, mliječnih i konditorskih proizvoda, hemije. Sve je poskupjelo od 30 do 40 feninga pa naviše. Sve se to nakupi kada dođete na kasu. Mnogi, koji dođu iz Njemačke i Austrije, se čude i pitaju od čega mi živimo. Nemoćni smo. Moramo kupiti ono osnovno, moramo platiti režije. Sila Boga ne moli – istakla je Bubnjević.

Rajko Jegdić naveo je da je sve poskupjelo, od plastike do prehrambenih proizvoda.

- Ovo je lančana reakcija, domino-efekt. Ne pamtim da je nekada ovako, u kraćem vremenskom roku, sve poskupjelo. Imam prijatelja koji živi u Švedskoj. Pita me, kako vi to ovdje živite. Gore je meso pet eura, a i ovdje je cijena mesa slična. Gdje ste vi, a gdje je Evropa? Ništa ne treba više komentirati – rekao je Jegdić.

Jovo Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono”, osvrćući se na najnoviji talas poskupljenja, kaže “neka nam je Bog na pomoći”.

Ispod radara

- Ulje je poskupjelo 40 posto. Neka poskupljenja imaju opravdanje. Međutim, imamo I tiha poskupljenja, kako kažemo, ispod radara. Kad god odeš u market, za isti iznos novca dobiješ manje artikala. Imamo još jednu trgovačku, svjesno kreiranu “anomaliju”. Puno je cijena s, naprimjer, 6,99 ili 5,99 KM i slično.

To trgovci zaokružuju i na tu razliku ne plaćaju porez. Čak oko 99 posto proizvoda u tržnim centrima ima cijene koje se završavaju s devetkom. Mi nemamo onaj jedan fening za vraćanje kusura. Kod nas je pet feninga najmanja novčana jedinica. Na milionima artikala i milioni se zarađuju. Ovo je velika igra na sistemu velikih brojeva - kaže Vasilić.

Neprijatno iznenađenje

Vasilić je rekao da potrošače uskoro očekuje još jedno neprijatno iznenađenje s računima za električnu energiju, jer kupci nisu dobili ugovore.

- Tražili smo hitan sastanak u ministarstvima trgovine i energetike da zajedno analiziramo ugovore o prodaji, odnosno kupovini električne energije, prije nego što uputimo žalbu Konkurencijskom vijeću i Ustavnom sudu – dodao je Vasilić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.