SJEDNICE

Skupštinski zastupnici usvojili neophodne izmjene Zakona: U HNK će napokon otpočeti isplata naknada za demobilisane borce

Maksimalni iznos bit će 270 KM, a iz budžeta osigurano 600.000 KM

Piše: M. Sm.

3.6.2021

S jučerašnje sjednice Skupštine. M. SMAJKIĆ

Hercegovačko-neretvanski kanton jučer je, među posljednjim u Federaciji BiH, dobio Zakon o izmjenama i dopuna zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica.



55 i 56 godina

Riječ je o zakonskom rješenju koje je jučer, po hitnom postupku, usvojeno na sjednici Skupštine HNK, a kojim će se osigurati tehničke popravke iz 2018. godine, kako je to kazao resorni ministar Oliver Soldo, ali i kojim će se uvesti egzistencijalne naknade za borce koji su napunili 55 i 56 godina starosti.

Soldo je kazao da je budžetom za ovu godinu za tu naknadu osigurano 600.000 KM i iz tih sredstava će borci ostvariti naknadu od pet KM mjesečno. Maksimalni iznos koji će borci dobivati je 270 KM, dok je federalni prosjek 210 KM.

-Propisali smo jasne procedure koje će ići preko jedinica lokalne samouprave, koja će biti zadužena za zahtjeve i prvostepena rješenja ,a čiju će reviziju uraditi Ministarstvo. Nadam se da će već od 1. jula ići prva isplata po ovom osnovu. Također, udvostručili smo iznos koje će Ministarstvo davati za ortopedska pomagala - kazao je Soldo.

Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago naveo je kako je osnovni cilj donošenja ovog zakona taj da određeni broj demobilisanih boraca, koji su na evidenciji Službe za zapošljavanje, ostvare minimalna primanja koja su viša od polovine najniže penzije u FBiH.

Izvještaj o radu

Također, zastupnici su usvojili izvještaj o radu Kantonalnog pravobranilaštva za 2020. godinu, a primili su k znanju izvještaj o radu Tužilaštva HNK za proteklu godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.