POSJETA GRADILIŠTU

Izgradnjom mosta kod Bosanske Gradiške otvaraju se vrata prema EU

Očekuju se i značajne uštede u vremenu prilikom prelaska granice, te brže i sigurnije putovanje

A. K.

1.6.2021

Posjeta gradilištu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović sa direktorom Autoputeva Republike Srpske Dušanom Topićem i predstavnicima izvođača Integral inženjering a. d. Laktaši i nadzora Institut IGH d. d. Zagreb obišao je gradilište na mostu preko rijeke Save kod Bosanske Gradiške te je tom prilikom konstatovano da radovi teku planiranom dinamikom.


Značaj za građane i privredu

Kako je rekao ministar Mitrović, razlog posjete gradilištu jeste upoznavanje sa trenutnim stanjem na izgradnji dionice i samog mosta na Savi koji omogućava spajanje Koridora 10 i autoceste Bosanska Gradiška – Banja Luka, a čime će se ubrzati promet robe i kapitala u interesu svih građana BiH.

 - Most preko rijeke Save će u skorijoj budućnosti već postojeću autocestu Bosanska Gradiška - Banja Luka povezati s mrežom evropskih autocesta, što ima izuzetan značaj za građane i privredu Bosne i Hercegovine ali i regiona. Izgradnjom mosta Bosna i Hercegovina otvara vrata prema Evropskoj uniji i povezuje se na mrežu evropskih cestovnih koridora, a autocesta dobija svoju punu funkciju, čime će se omogućiti i brži razvoj ovog dijela zemlje - ističe ministar Mitrović, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.



Uštede u vremenu

Most Bosanska Gradiška čiji je završetak planiran za proljeće naredne godine spojit će bh. autocestu sa planiranom brzom cestom sa hrvatske strane koja bi išla od granice sa Bosnom i Hercegovinom preko Virovitice i Okučana do granice sa Mađarskom.

Izgradnjom ove dionice, zajedno sa mostom preko rijeke Save, te već izgrađenim carinskim terminalom na teritoriji BiH, očekuje se značajno rasterećenje postojećeg graničnog prijelaza u Bosanskoj Gradišci. Također, očekuju se i značajne uštede u vremenu prilikom prelaska granice, te brže i sigurnije putovanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.