ISPOŠTOVAN SPORAZUM

Za penzionisanje rudara i ulaganja u rudnike "Elektroprivreda BiH" osigurala 255 miliona KM

Svoj stav po prijedlogu Sindikat radnika rudnika FBiH trebalo bi da dostavi do 10. juna ove godine

Pravilnici su ponuđeni Sindikatu radnika rudnika u FBiH na konsultacije. Arhiv

A. J.

1.6.2021

Preduzeće "Elektroprivreda BiH" osiguralo je 125 miliona KM za zbrinjavanje viška uposlenih i izmirivanje obaveza za penzionisanje radnika u rudnicima "Kreka", "Đurđevik", "Breza", "Kakanj", "Zenica" i "Abid Lolić" kao i 130 miliona KM za nastavak investicionih ulaganja.

Kako je saopćeno iz "Elektroprivrede", time su ispunjene obaveze ovog preduzeća iz sporazuma od 19. maja 2021. godine, potpisanog sa Sindikatom radnika rudnika u FBiH, o nastavku restrukturiranja rudnika, koje su se odnosile na osiguranje finansijskih sredstava.

- U skladu sa sporazumom, "Elektroprivreda BiH" je, poštujući odredbe Zakona o radu i Kolektivnog ugovora za oblast rudarstva, pripremila i novi Pravilnik o radu i Pravilnik o radnom učinku s odredbama kojima se utvrđuju znatne promjene i pomaci u vrednovanju i nagrađivanju rada i učinka.

Poštujući obavezu vođenja socijalnog dijaloga te obaveze iz Zakona o radu u FBiH, navedeni pravilnici su ponuđeni Sindikatu radnika rudnika u FBiH na konsultacije. Svoj stav po prijedlogu Sindikat radnika rudnika FBiH trebalo bi da dostavi do 10. juna ove godine, čime bi se mogao nastaviti započeti proces restrukturiranja rudnika u Koncernu - saopćeno je iz "Elektroprivreda BiH"

Napominju da je s ciljem rješavanja potraživanja JP "Elektroprivreda BiH" za plaćeni, a neisporučeni ugalj u ukupnom iznosu od 228,3 miliona KM i olakšavanja poslovanja rudnika, s rudnicima koncerna potpisani su ugovori o pretvorbi uplaćenih avansa u dugoročnu pozajmicu, s jasno definisanim obavezama, uslovima, načinom i rokom otplate te sredstvima osiguranja.

- Zaključno s 30. aprilom 2021. godine avansna dugovanja Rudnika Kreka prema JP "Elektroprivreda BiH" iznose 144,3 miliona, RMU Zenica 45 miliona, RMU Breza 13,4 miliona, 12 miliona RMU Abid Lolić, RMU Đurđevik 9 miliona i RMU Kakanj 4,6 miliona KM. Ugovori su zaključeni na osnovu odluka organa društva i jedna su od mjera finansijske konsolidacije rudnika.

Nažalost, prijetnje procesu restrukturiranja i funkcionisanju koncerna su stalne. Neispunjavanje planova poslovanja, česte obustave rada, štrajkovi, blokade računa rudnika od Poreske uprave FBiH, UIO BiH, dobavljača i uposlenika rudnika, prijete da rudnike odvedu u stečaj, o čemu je Uprava JP "Elektroprivreda BiH" informisala Vladu FBiH i zatražila podršku i razumijevanje Poreske uprave FBiH u narednom periodu - saopćeno je iz "Elektroprivrede BiH".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.