OBILJEŽAVANJE U MAGLAJU

Godišnjica pogibije dva humanitarca iz Danske: Zaslužuju da ih se sjećamo

Oni su ostavili sve blagodeti mira i života u Danskoj i došli su u BiH da humanitarnim radom pomognu njenim stanovnicima, rekao Mahmutagić

N. Bradarić

Dopremajući humanitarnu pomoć napaćenim stanovnicima Maglaja i njegove okoline, 1. juna 1993. godine, tokom granatiranja konvoja sa hranom sa agresorskih položaja, kod tunela Sikola poginula su dvojica mladih Danaca Džimi Nigard (Jimmi Nyegard, 20) i Nils Bromand (Niels, 21).

Bromand i Nigard nisu bili profesionalni vojnici, nego volonteri, pripadnici danske Civilne zaštite koja već dugo ima međunarodne projekte i zadatke.

Najveći gubitak civilnih žrtava od Drugog svjetskog rata za Dance

Jedan od tih zadataka 90-tih godina bio je da pomognu UN-u i UNHCR-u u dostavljanju humanitarne pomoći.

Njihova pogibija je i danas najveći gubitak civilnih žrtava od Drugog svjetskog rata za Dance.

I u Danskoj se svake godine organizuje komemoracija za ove mlade momke koji su srcem radili svoj posao.

- Ovo je prilika im odamo počast i zahvalnost za sve što su učinili za Maglaj i Maglajlije tokom teških godina agresije. Oni su ostavili sve blagodeti mira i života u Danskoj i došli su u BiH da humanitarnim radom pomognu njenim stanovnicima. Ovo je veliki ljudski potez i zaslužuju da ih se sjećamo. Zahvaljujemo se i svim humanitarcima širom svijeta koji pomažu ljudima u ratnim i drugim kriznim situacijama - rekao je Mirsad Mahmutagić, načelnik općine.

Mladi Udruženja „Pod našom tvrđavom-Sub castro nostro“ nedavno su dali svoj doprinos da bi područje oko spomen-obolježja izgedalo ljepše.

- Posadili smo sadnice bora u obliku dva srca, u jednom je 20 a u drugom 21 sadnica, što simbolizira njihove godine u trenutku pogibije - rekao nam je Danis Bradarić, član Udruženja.

Podignuto spomen-obilježje

Kod tunela Sikola, gdje je podignuto spomen-obilježje poginulim danskim humanitarcima, okupili su se čelnici lokalne vlasti, resorne i službe Civilne zaštite, predstavnici nevladinog sektora.

Polaganjem cvijeća i minutom šutnje poručeno je da njihova žrtva za napaćene stanovnike Maglaja nije i ne smije biti zaboravljena. Cvijeće su položili delegacija Općine Maglaj, Udruženja antifašista i boraca NOR-a, Udruženja mladih „Pod našom tvrđavom-Sub castro nistro“ te porodica Smajić, a svojih sunarodnjaka vijencem cvijeća sjetili su se i iz danskog konzulata.

Više o temi Maglaj

KORONAVIRUS
U Maglaju vakcinisano 5 posto stanovnika
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na