PARLAMENT BIH

Komisiji za odbranu i sigurnost prezentiran Program reformi: Institucije donijele odluku da BiH želi u NATO

Kada budemo prihvatljivi za NATO, bit ćemo prihvatljivi i za Evropsku uniju, rekla Pendeš

Istaknuto je da s čelnicima NATO-a BiH ima odličnu saradnju. Fena

A. J. / Fena

1.6.2021

Na današnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovaralo se samo o trenutnoj aktivnosti BiH u saradnji s NATO-om, statusu i realizaciji dokumenta Program reformi Bosne i Hercegovine.


Prezentirane su aktivnosti snaga sigurnosti BiH, te institucija BiH s NATO-om u proteklom periodu te je navedeno da s čelnicima NATO-a BiH ima odličnu saradnju kao i da je NATO je spreman pomoći BiH.


Kako je kazao predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om Josip Brkić, od marta su održane tri sjednice i u to vrijeme kreiran je nacrt i prijedlog Programa reformi za 2021. godinu koji je na sjednici 27. maja usvojen jednoglasno i proslijeđen na usvajanje prema Vijeću ministara BiH.


- U tom dokumentu dali smo presjek šta je to razlika između programa reformi 2020. i 2021. godine. To je instrument koji omogućuje nastavak saranje sa Sjevernoatlantskim savezom, odnosno spisak svih reformskih aktivnost u koje BiH ima u saradnji sa Savezom - kazao je Brkić.




Podići mnoge standarde

Naglasio je da BiH nastavlja proces saradnje s NATO-om, te da se u Programu reformi ne prejudicira članstvo niti razgovara o većim političkim temama.


- Znamo koja je naša odgovornost u procesu koji mora teći. Obavili smo javne konsultacije i ponudili dokument na uvid. Nakon konsultacija nismo dobili povratni komentar ili primjedbu na ovaj program reformi, a to je bio znak da Program reformi proslijedimo Vijeću ministara - kazao je.


Dodao je da bi saveznici sada trebali reći da li misle da je Program reformi dobar i na što bi trebao biti fokus u narednom periodu.


- Za sada znamo da ovakav pravni okvir i struktura saradnje BiH i NATO-a zadovoljava zemlje članice Sjevernoatlantskog saveza - objasnio je Brkić.


Članica Zajedničke komisije iz Doma naroda PSBiH Dušanka Majkić (SNSD) je kazala da Program reformi produbljuje saradnju s NATO-om, ali napomenula je da ne definira članstvo BiH u Sjevernoatlantskom savezu.


Istaknula je da Republika Srpska ne može nametnuti BiH neutralan stav po tom pitanju, kao što BiH ne može nametnuti RS-u članstvo u NATO-u.


Članica Zajedničke komisije iz Doma naroda Marina Pendeš (HDZ) ističe da je članstvo u NATO-u jedan od preduvjeta za napredak BiH, ali navodi da BiH mora podići mnoge standarde ako želi da ju Evropska unija i NATO savez razmatraju za članstvo.


- Iskazali smo spremnost za članstvo, ali pitanje je da li bi nas ostale članice prihvatile u ovakvoj situaciji. Ovdje govorimo o tome da podignemo standarde koji će biti prihvatljivi za NATO. Kada budemo prihvatljivi za NATO, bit ćemo prihvatljivi i za Evropsku uniju. Trebamo svim silama raditi da promijenimo situaciju u BiH, privučemo investicije i da mladi to prepoznaju i ostanu u BiH - navela je.


Član Zajedničke komisije iz Predstavničkog doma PSBiH Dragan Mektić (SDS) je naglasio potrebu da se građanima BiH objasni gdje se BiH nalazi u procesu integracija u NATO.


- Ovo je akcioni plan, nije dokument koji nešto definira. Da li je BiH aktivirala Akcioni plan za članstvo MAP i gdje se nalazi u tom smislu. U ovoj zemlji niko ne zna gdje smo tačno kada je članstvo u NATO-u u pitanju - smatra Mektić.


Član Komisije iz Predstavničkog doma PSBiH Zukan Helez (SDP) ističe da su relevantne institucije donijele odluku da BiH želi u NATO pakt, te da je nebitno ko je tada bio u sastavu tih institucija.


Kako je kazao, najvažnije za BiH je da ispuni zahtjeve i sve što Evropska unija i NATO traže od nje, nego da postane članica bez odgovarajućih zakonskih rješenja i reformi koje je u BiH potrebno ispuniti.

Teška procedura

- Ne mogu organi vlasti iz RS-a onemogućiti odluke koje su donijeli državni organi koji su relevantni i koji su donijeli odluku da idemo u NATO pakt. Što prije budemo članovi NATO pakta bit ćemo sigurniji. Moramo biti potpuno spremni da uđemo u NATO, inače nam to uopće ne treba - kazao je Helez.


Član Zajedničke komisije iz Doma naroda PSBiH Sredoje Nović (SNSD) vjeruje da niko od članova Komisije neće odlučivati da li će BiH biti članica NATO-a te navodi da se radi o teškoj proceduri koje su mnoge zemlje ispunile, a opet nisu postale članice Sjevernoatlantskog saveza.


- Bespredmetno je razgovarati da li smo pozvani u NATO, bolje bi nam bilo da se fokusiramo na to kako ćemo sutra implementirati svoj dio posla iz ovog programa reformi - podvukao je Nović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.