PROBLEMI

Grad nikad prljaviji i zapušetniji, naseljima se širi nesnosan miris

Nije sve ni do nas i ne bježimo od odgovornosti, kazao Ramić

Piše: A. Ovčina

1.6.2021

U naselju Bjelave. AVAZ

Glavni grad BiH, Sarajevo mogao bi biti uređeniji, a dokaz za to su deponije smeća i otpad na nepredviđenim mjestima za to.

Dokaz za to su brojne fotografije smeća u sarajevskim naseljima. 

Pored brojnih kontejnera vidi se razbacano smeće koje, osim što širi smrad po naselju, može biti i uzročnik brojnih prenosivih virusa i bakterija. Očito neki ne znaju da kontejneri imaju i poklopce te da se smeće ne ostavlja pored kontejnera nego se ubaci u njih.







Nemaju opremu

Kako je za "Avaz" kazao Edin Rovčanin (SBB) naravno da se grad treba više uređivati.

- Problem je što lokalne zajednice nemaju svoje firme koje taj dio posla trebaju da uređuju. Evidentno je da KJKP "Rad" i KJKP "Park" nemaju dovoljno kapaciteta za takvo nešto, "kontejnere", a kamoli vozila u kojim se takvi kontejneri mogu čistiti. Najbolje rješenje je da lokalne zajednice narave svoje firme koje će vršiti održavanje, da zaposle svoje ljude, a "Park" i "Rad" da radi svoj dio posla - kazao je Rovčanin.


Dodao je da nije zadovoljan uređenjem grada te da nijedan građanin ne bi trebao biti zadovoljan ovakvim stanjem. Smatra da je preduzeće krivo i nerad u stalnim lokalnim zajednicama što do sada nisu osnovale firme koje bi trebale takav posao raditi. 

- To je jedan lanac između KJKP "Rada" i "Parka" i lokalnih zajednica koje nemaju već firme koje mogu da rade takve stvari, da kose, čiste, okupljaju smeće. Najveći problem KJKP "Rada" je što nemaju opremu i nemaju uslove - kazao je Rovčanin. 

Rovčanin: Nisam zadovoljan. ARHIV

Ne bježimo od odgovornosti

Od smrada koji se širi nekada je nemoguće šetati. Da su kritike donekle na mjestu slaže se i Mirza Ramić, portaprol „Rada“.

- Međutim, nije sve ni do nas i ne bježimo od odgovornosti. Tu je dosta i nemara građana koji ostavljaju otpad gdje god stignu i ne gledaju da li je to zelene površina, umjesto u kantu smeće ostave pored ili na stajalištima, a kabasti otpad bacaju u kontejner zbog čega nam stradaju mašine – kazao je Ramić.

Međutim, ko je kriv za otpad, Vlada KS, preduzeća ili građani?! Otpad se može primjetiti u rijeci Miljacka, kabasti otpad pored kontejnera, stari namještaj kao i smeće u liftu zgrada. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.