MAJKE SREBRENICE

Munira Subašić za "Avaz" uoči konačne presude Ratku Mladiću: Očekujemo doživotnu robiju, gdje god je kročila njegova čizma počinjen je genocid

Nadamo se da neće dozvoliti da se ne presudi i za genocide u drugim općinama – Prijedoru, Vlasenici, Zvorniku, Višegradu, Foči, kaže Subašić

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa". Avaz

Piše: A. Kapo

1.6.2021

Izricanje konačne presude Ratku Mladiću bit će održano 8. juna 2021. godine pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove.

Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske republike Srpske, je Haški tribunal 22. novembra 2017. godine prvostepeno osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", za portal „Avaza“ kazala je da će ona i još tri članice putovati u Hag, gdje će u sudnici pratiti izricanje presude.

Zadovoljstvo i pravda

- Pošto smo mi bili svjedoci, mi smo dobili da možemo kao diplomati ući u Holandiju. Pratit ćemo suđenje zajedno sa glavnim tužiocem Seržom Bramercom (Serge Brammertz) – kaže Subašić.

Na naše pitanje šta očekuju majke Srebrenice, Subašić je kazala:

Zločinac Ratko Mladić: Presuda 8. juna. Arhiv

- Ja očekujem da je Tužilaštvo dokazalo da genocid nije samo počinjen u Srebrenici, nego u svim općinama gdje je došla čizma Mladića. Bilo bi zadovoljstvo i pravda, iako se ne može tako nazvati, ako bi i druge općine ušle u optužnicu Mladiću. Očekujemo doživotnu kaznu! Očekujemo da konačno oni koji su podržavali Mladića shvate šta je radio i da je projekat koji su provodili Mladić, Karadžić i Milošević (Radovan Karadžić i Slobodan Milošević op. a.) da počne da jenjava, kao i da omladina u Republici Srpskoj i Srbiji sazna pravu istinu i da ne žive u obmanama i lažima te da tako počne da se stvara povjerenje i pomirenje ljudi u Bosni. Dakle, kroz tu presudu to očekujem – kazala je Subašić.


Prema njenim riječima, nikako ne može zamisliti da će Haški tribunal dozvoliti da ne bude doživotna kazna.

- Nadamo se da neće dozvoliti i da se ne presudi za genocide u drugim općinama – Prijedoru, Vlasenici, Zvorniku, Višegradu, Foči... Da ne nabrajam sada, gdje je uglavnom njihova čizma bila, tu je napravljen genocid – zaključila je Subašić.

Prvostepena presuda

Podsjećamo, prvostepenom presudom Mladić je proglašen krivim za deset od 11 tačaka optužnice Tužilaštva u Hagu. Oslobođen je jedino optužbe za genocid počinjen u šest bh. općina tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prvostepenom presudom ga je proglasio krivim i za progone, istrebljenja, ubistva, deportacije, prisilno premještanje, terorisanje, protivpravne napade na civile, te uzimanje talaca.

Predsjedavajući sudija Alphons Orie je tada, govoreći o tački optužnice kojom se Mladić tereti za genocid u Srebrenici, rekao je da je Vijeće konstatovalo da su pripadnici Vojske Republike Srpske namjeravali da unište bosanske muslimane koji su činili dio zaštićene grupe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.