POSVEĆENI ZAŠTITI OKOLIŠA

Edita Đapo posjetila kompaniju"Eastern Mining": Moderno lice tradicionalnog rudarskog posla

Uprava kompanije je informirala ministricu Đapo o ekološkim pitanjima i održivoj praksi koju koristi u svom radu

A. K.

Edita Đapo sa upravom kompanije "Eastern Mining"

Foto: Vlada FBiH


Ministrica okoliša i turizma Federacije BiH, Edita Đapo, posjetila je danas kompaniju "Eastern Mining". Uprava kompanije je, tokom ove posjete, informirala ministricu Đapo o ekološkim pitanjima i održivoj praksi koju koristi u svom radu.

- Od kad je osnovana 2017. godine, kompanija "Eastern Mining" iznova dokazuje da ozbiljno moderno poslovanje, posebno rudarstvo, zahtijeva ozbiljnu posvećenost pitanjima kao što su očuvanje, poboljšanje i zaštita okoliša, ali i ublažavanje potencijalnih uticaja kompanije na okoliš - izjavio je Paul Kronin (Cronin), izvršni direktor Adriatic Metals plc.

Odnos prema ekološkim pitanjima

Uprkos već dobijenim dozvolama, "Eastern Mining" nastavlja pratiti i implementirati mjere usmjerene ka poboljšanju postojećih uslova, i daljeg unaprijeđenja svog odnosa prema ekološkim pitanjima u ovom području. Procjena uticaja na okoliš i društvo (ESIA) provedena za potrebe rudnika Vareš, omogućila je da kompanija ima temeljno razumijevanje lokalnog okruženja, potencijalnih utjecaja svojih aktivnosti i načina na koji se one mogu efikasno ublažiti.

- Ozbiljnost kompanije se ogleda i kroz odnos i rad na polju okoliša i zaštite okoliša koji prevazilazi puko dobivanje potrebnih dozvola - izjavila je ministrica okoliša i turizma FBiH, Edita Đapo, tokom današnjeg posjeta "Eastern Mining" u Varešu, dodajući da ova kompanija predstavlja moderno lice tradicionalnog rudarskog posla, ne samo u njihovom uskom polju aktivnosti, već čiji utjecaj i potreba za poboljšanjem utiču na cijelo područje Vareša, posebno na polju ekoloških pitanja.

Najbolje svjetske prakse

Uposlenici "Eastern Mining", a posebno njihovo rukovodstvo su svjesni da rudarska tehnologija napreduje, te da u korak s njom, u skladu s potrebama zajednice, mora napredovati i ekološka politika i aktivnosti, održavajući temeljito razumijevanje lokalnog okoliša, uticaja aktivnosti i načina na koji se te mjere mogu efikasno ublažiti.

- Zaista smo zadovoljni i počastvovani što je ministrica Đapo prepoznala "Eastern Mining" kao kompaniju koja provodi najbolje svjetske prakse u rudarstvu, s posebnim naglaskom na ekološke probleme. Cilj je imati jednako moderna postrojenja, zasnovana na modernim tehnologijama i metodama, čiji je cilj minimiziranje negativnog utjecaja na okoliš - zaključio je Kronin.

NA VRH

Podijeli članak na