GOVORIO O SASTANKU

Dodik u Beogradu: Nelson mi je kazao da je Amerika rekla svoje

Ovo je bio jedan racionalan sastanak u kojem ništa nije bilo upereno protiv Bošnjaka, čak ni protiv BiH, rekao je Dodik

Piše: A. Jamaković

2.6.2021

Dodik: Džaferović nema nijednog razloga da se plaši. Printscreen

Ured visokog predstavnika u BiH treba zatvoriti, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske i predstavnicima parlamentarnih stranaka u RS.


Dodik je rekao da je RS protiv rehabilitacije i kreiranje bilo kakvih novih rješenja.


- Mi nismo antidejtonska strana u BiH - istakao je Dodik.


Ponovio je da je potrebno jedinstvo, jer imenovanje novog visokog predstavnika može biti štetno za Republiku Srpsku. Kazao je da traže poštivanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.


- Eksperiment međunarodne zajednice prema BiH i pokušaji imenovanja novog visokog predstavnika moraju se prekinuti - poruka je koju je delegacija RS prenijela rukovodstvu Srbije na sastanku u Beogradu - rekao je Dodik.


Naveo je da visoki predstavnik neće imati legitimitet u Republici Srpskoj ako izostane potvrda Vijeća sigurnosti UN.


Istakao je da su od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića naišli na veliko razumijevanje na današnjem sastanku.


Novinare je zanimalo i Dodikovo mišljenje na izjave Šefika Džaferovića, ali i kako je protekao sastanak s ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom (Eric).


- Džaferović može da govori šta hoće, to je njegovo lično mišljenje, to nema nikakvu institucionalnu snagu. On uvijek u svim sastancima vidi nešto što je njemu svojstveno. Ovo je bio jedan racionalan sastanak u kojem ništa nije bilo upereno protiv Bošnjaka, čak ni protiv BiH. Džaferović nema nijednog razloga da se plaši, ali bi bilo dobro da pokuša da vodi racionalnu politiku. Ako misli da ćemo sami sebe ukinuti, to se neće desiti - naveo je Dodik.


Dodao je da se Srbija ne miješa u unutrašnje stvari BiH, ali da ima obaveze iz Aneksa 10. Dejtonskog sporazuma.


- Razgovarao sam s Nelsonom telefonom. Rekao sam mu da je za nas neprihvatljivo da se ne poštuje međunarodno pravo i Aneks 10 Dejtonskog sporazuma, i tamo je rečeno da strane moraju da se dogovore konsenzusom i o ličnosti koju potvrđuje Savjet bezbjednosti. On je na to rekao da je eto Amerika svoje rekla i da ona smatra da je Šmit već imenovan i da se treba posvetiti BiH, funkcionalnoj, koju mi čitamo kao unitarnu BiH. Ja sam rekao da nisam spreman pratiti njihove iluzije već 20 godina, koje su posijali ovdje, koje uopšte ne funckionišu i da bi trebali da se vrate realnom odnosu snaga na terenu i vraćanju Dejtonskog sporazuma. I da ne mogu razumijem zašto jedna Amerika, koja je kreirala Dejtonski posrsazum, odustaje od tog sporazuma usput optužujući druge da krše taj dejtonski sporazum. To je bila i suština mog stava - rekao je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.