SRBIJA I RS

Šta otkriva fotografija sa sastanka: Vučić djeluje samouvjereno i liderski, Nešić pobjegao od Dodika

Aleksandar Vučić pokazuje potpuno superioran stav, drži se liderski i smireno, kao čovjek koji „vodi stvar“

Susret delegacija Srbije i RS. Avaz

Piše: D. H.

2.6.2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Republike Srpske, koju predvode predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Pored Dodika i Cvijanović, sastanku su prisustvovali i ostali lideri stranaka u Republici Srpskoj. Iako zato nema nikakve formalne preduslove, ovakvim susretima Vučić još jednom demonstrira svoju poziciju „kao srpskog lidera“ kojem su političari iz RS potpuno podređeni, iako Dodik kao član Predsjedništva BiH ima paritetnu funkciju s njim.

Ipak, sama fotografija sa sastanka otkriva mnogo toga o odnosima koji trenutno vladaju među srpskim političarima s obje strane Drine. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokazuje potpuno superioran stav, drži se liderski i smireno, kao čovjek koji „vodi stvar“. Nasuprot njega Milorad Dodik djeluje nesigurno, zauzimajući odbrambeni stav sa spojenim dlanovima. 

Nervozno do njega djeluje i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Isto tako djeluje i premijerka Srbija Ana Brnabić koja gleda u pod i jasno da je do znanja da je čovjek koji sjedi pored nje, dakle Vučić, osoba koja vodi stvari. 

Čini se da se delegacija iz RS za stolom poredala u zavisnosti od toga koliko su bliski Miloradu Dodiku, odnosno što su mu veći protivnici, to su udaljeniji. Lider SDS-a Mirko Šarović djeluje smireno i samouvjereno, iako je pozicioniran na kraj stola, daleko od Dodika i Cvijanović. Borenović i Đokić djeluje odsutno, a Nenad Nešić koji se našao na drugom kraju stola, potpuno izolovano s ovog sastanka.

Zanimljivo da također, iako pandemija koronavirusa još uvijek nije okončana, da niko od prisutnih ne nosi masku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.