VISOKI PREDSTAVNIK

Incko: Rekao sam Šmitu da ne dolazi bez bonskih ovlaštenja

Može da se plaši Milorad Dodik, ali drugi srpski političari nemaju šta da se plaše, kazao je Šmit

A. K.

2.6.2021

Valentin Incko i Kristijan Šmit. Avaz

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) poručio je visokom predstavniku Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) da ne dolazi u BiH bez bonskih ovlaštenja.

On je gostujući na N1 kazao da da srpski političari nemaju razloga da se plaše Šmita, ali i da se Milorad Dodik može plašiti.

- Može da se plaši Milorad Dodik, ali drugi srpski političari nemaju šta da se plaše. Ne treba da se plaši. On će provoditi Dejtonski sporazum i svako ko će provoditi Dejtonski mirovni ugovor ne mora da se plaši. Možda se plaši Dodik jer je on svjestan da krši Dejtonski ugovor - kazao je Incko.

Na pitanje šta je poručio novom visokom predstavniku, Incko je odgovorio:

- Rekao sam mu nemoj dolaziti u BiH bez bonskih ovlaštenja.

Dodao je da boravak visokog predstavnika u BiH produžavaju najave Milorada Dodika koji je rekao da će za deset godina doći do ujedinjenja Republike Srpske i Srbije.

Kazao je da je Rusija protiv komunikea, koji je dosta sadržajan, ali i dug. Moraju se, dodaje Incko, ponavljati neke stvari kao što su teritorijalni integritet, subjektivitet i da nema odvajanja entiteta.

- Rusija je protiv komunikea, Rusija je protiv izbora novog predstavnika i nisu podržali niti gospodina Šmita, niti naš komunike. Rusi su bili protiv toga, ali mi smo gospodina Šmita već izabrali ranije. To sve se dešavalo 27. maja, danas nismo o tome pričali - rekao je Incko.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.