USTAVNI SUD UVAŽIO ŽALBU

Odbijena tužba kontroverznog reditelja Emira Kusturice protiv "Avaza"

Ustavni sud BiH utvrdio je da je "Avazu" povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja

Kusturica. Agencije

Piše: M. Aš.

3.6.2021

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odlukom o dopustivosti i meritumu broj: AP 812/19 usvojio apelaciju advokata "Avaz-roto pressa" i ukinuo presudu Okružnog suda u Istočnom Sarajevu kojom je ova izdavačka kuća obavezana na naknadu štete zbog klevete reditelju Emiru Kusturici.

Okružni sud u Istočnom Sarajevu je zatim 19.aprila 2021. godine po hitnom postupku donio novu odluku i odbio zahtjev tužitelja Kusturice protiv "Avaz-roto pressa".

Podsjećamo, "Dnevni avaz" je objavio da kontroverzni reditelj Emir Kusturica režira otimanje zemlje od srebreničkih Bošnjaka u tekstu od 17.marta.2017. godine. Radi se o formiranju nacionalnog parka "Drina" koji bi trebao da se spoji sa nacionalnim parkom "Tara" iz Srbije i koji bi se prostirao preko privatnih posjeda Bošnjaka, a u širokom luku zaobilazio sela sa srpskim stanovništvom. 

Indikativno je da su opštine Rogatica i Višegrad isključene iz ovog projekta.

Ustavni sud BiH utvrdio je da je  "Avazu" povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja iz člana II/3 h Ustava BiH i člana 10. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.