CENTRI BORIĆI I LIPA

U Cazinu izmješteno 160 migranata, među njima i djeca bez pratnje

U najvećem broju riječ je o državljanima Afganistana i Irana

A. K.

Boravili u improviziranom smještaju

Foto: Anadolija


Služba za poslove sa strancima preduzela je operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka migranata na području Cazina na dvije lokacije, Šturlić i Hadžin Potok, gdje su migranti boravili u improviziranom smještaju.

Kako je saopćeno, inspektori Službe za poslove sa strancima su na pomenutim lokacijama zatekli 160 migranta među kojima je bilo 19 porodica s 29 maloljetne djece. U najvećem broju riječ je o državljanima Afganistana i Irana, te je izvršen njihov premještaj, smještaj i zbrinjavanje u privremeni prihvatni centar Lipa. 

Medicinski pregledi

Trenutno se provode aktivnosti medicinskog pregleda, njihove identifikacije i registracije, te smještaj u preventivni izolacijski dio privremenog prihvatnog centra Borići i Lipa.

Aktivnosti su provedene u saradnji s policijskim službenicima MUP-a USK-a, te uz podršku medicinskog tima humanitarne organizacije SOS Bihać.

Određivanje starateljstva

Tokom provođenja ovih aktivnosti pronađeno je pet maloljetnika bez pratnje o čemu je odmah obaviješten Centar za socijalni rad radi pokretanja procedura određivanja starateljstva i njegovog daljeg smještaja i zbrinjavanja.

Provođenje navedenih aktivnosti je nastavak koordinacije Službe za poslove sa strancima s lokalnim vlastima u cilju što boljeg upravljanja migracijskim procesima na području Unsko-sanskog Kantona, te će se ovakve aktivnosti nastaviti kontinuirano provoditi u narednom periodu, navodi se u saopćenju Službe za poslove sa strancima.

Više o temi Služba za poslove sa strancima BiH

BIT ĆE PROTJERAN IZ BIH
U Sarajevu priveden Pakistanac zbog krijumčarenja ljudi
NA VRH

Podijeli članak na