SAZNAJEMO

Vlada FBiH ljuta na Nekića: Zašto je birokrati zasmetala skromna pomoć koja je data za spas radnih mjesta

Inače, susjedne zemlje, a da ne spominjemo evropske države i SAD, dale su milijarde dolara i eura za spas svojih ugroženih privrednih grana

Dževad Nekić. Avaz

Piše: F.M.

3.6.2021

Glavnom revizoru Ureda za reviziju institucija u FBiH, Dževadu Nekiću, sudeći prema izvještajima koje je uradio za pojedina ministarstva u Vladi FBiH, zasmetalo je što su ionako skromna sredstva uplaćena sektorima ugostiteljstva, hotelijerstva, turizma, tekstila i sličnih grana koje su žestoko pogođene pandemijom i dovedene na ivicu opstanka.

Kako saznajemo, Vlada FBiH je spremila zaključak u kojem izražava nezadovoljstvo Nekićevim radom i njegove izvještaje ocjenjuje kao tendenciozne, jer ne vode računa o tome koliko je radnih mjesta na ovaj način spašeno..

Inače, susjedne zemlje, a da ne spominjemo evropske države i SAD, dale su milijarde dolara i eura za spas svojih ugroženih privrednih grana.

Vlada FBiH nije se na tom polju pokazala efikasna, ali i skromna sredstva koja su data ugroženim industrijama i turizmu očito su trn u oku ispolitiziranim birokratama poput Dževada Nekića.

Ured navodi poslovne subjekte za koje je utvrđeno da su dobili finansijsku pomoć, iako, kako su istakli, nisu ispunjavali kriterije.

U nastavku pročitajte kome su sredstva dodjeljena i šta revizor Nekić smatra spornim u raspodjeli sredstava ugroženim kompanijama u sektoru hotelijerstva i turizma, industrije i privrede.

Europa d.o.o. Hotel Holiday Sarajevo i Termalna rivijera Ilidža d.o.o. Sarajevo, zatim "Europa" d.o.o. Hotel Europe Sarajevo i Grand Hotel Bristol d.o.o. Sarajevo,  Avaz d.o.o. Sarajevo i kraju Javna ustanova za medicinsku rehabilitaciju i banjsko liječenje - Lječilište "Reumal" Fojnica.

Sredstva su dodjeljena i firmama Etqan d.o.o. Sanski Most, Heko d.o.o. Bugojno, Starnet d.o.o. Bugojno, Šumski plod d.o.o. Sredstva su dobila i firme RM-LH d.o.o. Zenica,  Bimie d.o.o. Tešanj, Standard Furniture Company.

 - Konstatovali smo da nije uzeto u razmatranje stanje zaposlenih i smanjenje broja radnih mjesta u finansiranim djelatnostima u odnosu na prethodnu godinu. Prema raspoloživim podacima Porezne uprave FBiH, broj zaposlenih na 30. 9. 2020. godine, što je bio jedan od kriterija za dodjelu finansijske pomoći, u odnosu na isti period prethodne godine kod većeg broja korisnika znatno je smanjen - stoji u izvještaju Ureda za reviziju FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.