O RADU UREDA ZA REVIZIJU

Ministri ogorčeni paušalnim izvještajem Nekića: Nanesena je šteta i izneseni neistiniti podaci

Iz Vlade FBiH su kazali da je analizom izvještaja Ureda za reviziju institucija u FBiH utvrđen veliki broj nepravilnosti

Vlada FBiH od Ureda za reviziju traži da rad usklade sa standardima. E. Halimić

Piše: E. Halimić

3.6.2021

Analizom izvještaja Ureda za reviziju institucija u FBiH utvrđen je veliki broj nepravilnosti.


- Nedosljednosti se odnose na propisivanje kriterija koji se odnose na reviziju. Utvrđeno je da je Ured za reviziju davao preporuke i konstatacije koje su u suprotnosti sa pravilima revizije i sa standardima revizije - pojašnjeno je na press-konferencije Vlade FBiH.


Dodali su da Vlada FBiH od Ureda za reviziju traži da rad usklade sa standardima.



Kompanije dobile sredstva po propisima

- Uredu je dostavljen veliki broj odgovora i prigovora. U roku od dva dana revizori su odbili sve komentare, a što nije u skladu sa standardima budući da su komentari odbijeni za manje od dva dana. Smanjenje broja zaposlenih je posebna tema, a objašnjeno je da se taj uvjet odnosio isključivo na situaciju kad je poslodavac dao otkaz radniku, a ne na odlazak u penziju i prekid radnog odnosa od strane radnika. Niti jedan od ovih komentara nije uvažen - rečeno je.


Ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo ovom prilikom kazala je da je turizam u 2019. godini imao bum.


- U 2020. imali smo pad broja turista i noćenja. Ove dvije godine su neuporedive. Po Uredbi, broj zaposlenih je bio u odnosu na septembar, dakle da se zadrži broj radnika kao u septembru. Kompanije su se prijavile i dobile su sredstva po propisima i u skladu sa pozivom koji je objavljen na stranici - kazala je Đapo.


Dodala je da su sredstva podijeljena u odnosu na kretirije. Đapo je kazala da se je paušalnim izvještajem glavnog revizora Ureda Dževada Nekića nanosi šteta Ministarstvu i privrednicima.


- Izvještajem revizora nanesena je šteta i privatnim kompanijama. Pa se tako ističe da su sredstva dobile kompanije koje nisu registrirane. Što nije tačno. Isto tako je za hotel "Hollywood" koji je 3 miliona platio poreza. Kriterij je bio broj uposlenih 30. septembra i pad prometa u odnosu na 2019. godinu. Tvrdim da smo sredstva dodijelili po kriterijima - naglasila je Đapo.


Prema njenim riječima, Ured treba da se vodi Uredbom Vlade FBiH, a ne ličnim stavom.


Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić istakao je da se slaže sa svim što je rekla ministrica Đapo.



Željeli su da osramote četiri ministarstva

- Protumačili smo na Vladi FBiH Uredbu i zaključili da se odredbe odnose samo na radnike koji su otpušteni od strane poslodavca. Kad je riječ o referentnoj godini mene interesira koji je datum Ured za reviziju uzeo kao referentni.  Vlada je težila da se smanji otpuštanje i zaustavi propadanje. Efekat ove Uredbe je da je 1.300 radnika zaposleno. Čak 223 radnika je jednostrano prekinulo ugovor ili im je istekao ugovor o djelu. Puno je ljudi otišlo u penziju, neki su i preselili. Niti jedan radnik nije dobio otkaz od strane poslodavca - istakao je Džindić.


Dodao je da to nije konstatirano u izvještaju revizije.


- Osnova za mišljenje za rezervom je neuvezivnje radnog staža. Imam desetak dopisa PIO da se doznače sredstva. Dovoljno je da se može shvatiti šta se htjelo postići, a to je da se osramote četiri ministarstva. Ovo je jedna od najsposobnijih Vlada FBIH - zaključio Džindić.

Sa današnjeg obraćanja ministara u Vladi FBiH. E. Halimić

Dedić: Pomoć je dobilo 31 preduzeće, kompanije su zadržale radnike

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić kazao je da su ministarstva raspisala javne pozive koji su trajali duže od 20 dana.


- Danas je Vlada FBiH dala tumačenje Uredbe. Nema datuma 30. septembra, kao kriterij ima drugi datum iz 2020. godine. Pomoć je dobilo 31 preduzeće, kompanije su zadržale radnike, a kod nekih je i povećan broj uposlenih - kazao je Dedić.


Dodao je da se pomoglo onima koji su imali završenu proizvodnju, a nisu imali dostupno tržište.


- Vlada FBIH je razmatrala informacije o utrošku sredstava i u njima stoji tačno sve navedeno pa i broj zaposlenih. Naveli smo i efekte - pojasnio je Dedić.

Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić poručio je da je Ministarstvo dodijelilo 20 miliona KM.

- Aerodrom, željeznice i pošte, pa i sektor prevoza putnika su dobili pomoć. Iz Ureda za reviziju iznijeli su primjedbe na koje Ministarstvo nije moglo uticati. Pomoć je imala značajne efekte. Cijenimo da bez pomoći broj radnih mjesta bio bi manji. Ova četiri ministarstva dala su veliki doprinos borbi protiv pandemije. Mnogi drugi se ne spominju jer nisu radili ništa. Zna li Vijeće ministara da je bila pandemija - istakao je Lasić.

Vlada FBIH je spasila sektor turizma

Odgovarajući na pitanja novinara, ministrica Đapo kazala je da je revizija utroška urađena.

- Povrata od 30 miliona ima, oko 2,5 miliona. Oko 130 preduzeća treba da vrati sredstava, dali smo rok 15 dana od prijema naše obavijesti. Pismo je otišlo prije Bajrama i mislim da će svi vratiti novac - istakla je Đapo.


Dodala je da je objavljena lista svih subjekata koji su dobili pomoć.


- Imate Uredbu i član 5. koji govori o kriterijima. Vi se sjećate da je donesen korona zakon u periodu april, maj i juni. Tad su pokriveni doprinosi, a nakon toga je uslijedila Uredba. Kantoni su pokrili troškove samo za one djelatnosti koje nisu poslovale. Vlada FBIH je spasila sektor turizma i sad se čeka da se otvore granice - naglasila je Đapo.

Prema njenim riječima, Vlada FBIH je donijela uredbu kako bi se zadržala radna mjesta.

- Uredbom je definirala kriterije, a to je promet iz 2019. i broj zaposlenih. Ukoliko su imali veliki promet dobili su 60 posto na osnovu toga i 40 posto na zaposlene. Oko 27.000 uposlenika je bilo pokriveno korona zakonom, samo za 3 plate je bilo potrebno preko 50 miliona KM. Kantoni nisu dovoljno finansirali rad malih subjekata. Najbolje je bilo da su Vladi FBiH omogućena sredstava od MMF-a pa da možemo svima dati, ali ovako smo morali cjepkati, Vlada FBIH se odlučila da pomogne velikim subjektima, a kantoni malim - pojasnila je Đapo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.