SAZNAJEMO

Vještaci koje je angažiralo Tužilaštvo BiH utvrdili: Snimci Dženanovih ubica namjerno obrisani

Kantonalni sud u Sarajevu dostavio je tužiocima centralnu jedinicu kompjutera s videonazdora hotela „Kristal“ , a utvrđeno je da su izbrisana četiri dana značajna za istragu

A. Aljimi - M. Aščić

Memić: Šta se desilo 8. februara 2016. godine

Foto: Avaz


Kantonalni sud u Sarajevu dostavio je prije nekoliko dana Tužilaštvu BiH centralnu jedinicu kompjutera koji je bio uvezan i na kojem su bili pohranjeni snimci videonadzora s hotela „Kristal“ na Ilidži, a odnosi se na istragu o predmetu „Dženan Memić“.

Brojne nedoumice

Kako „Avaz“ saznaje, vještaci rade na vraćanju izbrisanih snimaka koji će, prema svemu sudeći, biti upotrebljivi te će se na taj način rasvijetliti brojne nedoumice u slučaju “Memić“.

Izvor blizak istrazi otkrio nam je da se radi o snimcima od 8. februara 2016. godine, kada je Dženan Memić teško povrijeđen u Velikoj aleji na Ilidži, te snimcima od 9., 10. i 11. februara.

Kako otkriva naš izvor, vještaci su sa sigurnošću utvrdili da su snimci namjerno izbrisani te da nije bilo nikakvog drugog faktora u uklanjanju tog materijala izuzev ljudskog!

Istraga će biti usmjerena i prema osobi koja je obrisala videomaterijal, jer se radi o krivičnim djelima sprečavanje dokazivanja te uništavanje dokaza.

  • Faksimil naredbe o vještačenju izdate u martu 2016., ali šta je s podacima urađeno

    Faksimil naredbe o vještačenju izdate u martu 2016., ali šta je s podacima urađeno

    Foto: Avaz


Ovaj hotel je u vlasništvu Alije Budnje, biznismena s Ilidže. Tužioci će sada provjeriti ko je i zašto snimke izbrisao. Ranije su iz Uprave hotela tvrdili da niko ništa nije brisao, nego da su podaci automatski izbrisani. Međutim, Tužilaštvo u to ne vjeruje.

Postupajući tužilac Ćazim Hasanspahić nedavno je u Sudu BiH, obrazlažući pritvor uhapšenom pripadniku MUP-a KS Josipu Bariću, potvrdio ove navode.

Sada se opsežno provjerava svaki detalj i vraćaju snimci, tačnije četiri dana koja nedostaju.

Zašto se šutjelo

Tužilac Hasanspahić je izjavio da je riječ o centralnoj jedinici grupe hotela čiji je videonadzor pokrivao ključni dio Velike aleje. Kako je u Sudu pojasnio, iznenada je nestalo struje i, kada su se pojavili službenici MUP-a Kantona Sarajevo, snimaka nije bilo.

- Nesporno je da su snimci izbrisani. Tužilaštvo BiH izdalo je naredbu SIPA-i kako bi se utvrdio način i trenutak brisanja snimaka i eventualno se eksportirao sadržaj. Zar nije trebalo ranije utvrditi ko je izbrisao snimke ako ih je službenik MUP-a vidio - kazao je Hasanspahić.

Ko se boji iskaza Seferovića

Za sada su u okviru ovog predmeta u pritvoru Hasan Dupovac, bivši načelnik MUP-a KS za saobraćajne istrage, Zijad Mutap, otac Alise Mutap, bivše Dženanove djevojke, te Josip Barić, istražitelj Jedinice za saobraćaj MUP-a KS.

No, svakako nov detalj u istrazi je iskaz Ljube Seferovića, koji je pristao da bude svjedok Tužilaštva u ovom predmetu.

Seferović je u Kantonalnom sudu Sarajevo oslobođen optužbi da je kombijem u Velikoj aleji 8. februara 2016. godine udario Alisu Mutap i Dženana Memića, koji je naknadno preminuo u KCUS-u. Osim Ljube, Tužilaštvu BiH iskaz je dala i njegova supruga Vasvija. Saslušane su i njihove dvije kćerke. Od njihovog iskaza strahuju mnogi tužioci i pripadnici MUP-a KS.

Više o temi Dženan Memić

NA KIOSCIMA ŠIROM BIH
Snimci Dženanovih ubica namjerno su obrisani
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na