ISTOČNO SARAJEVO

Dodik i ruski ambasador poručili: OHR je pregazilo vrijeme

Ambasador Rusije u BiH ponovio je da njegova zemlja neće podržati imenovanje Kristijana Šmita

Igor Kalabuhov i Milorad Dodik. Agencije

A. K. / Srna

3.6.2021

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov poručili su danas iz Istočnog Sarajeva da je Kancelariju visokog predstavnika (OHR) u BiH pregazilo vrijeme i da predstavlja klasični anahronizam.

Dodik i Kalabuhov razmijenili su mišljenja u vezi sa posljednjim odlukama Vijeća za implementaciju mira (PIK) i imenovanju visokog predstavnika.

Kalabuhov je istakao da je vrijeme da o BiH odlučuju domaći političari i predstavnici konstitutivnih naroda, a ne međunarodna zajednica.

Ambasador Rusije u BiH ponovio je da njegova zemlja neće podržati imenovanje Kristijana Šmita (Christian Schmidt) za novog visokog predstavnika u BiH, jer Rusija jasno zagovara okončanje mandata OHR-a koji je anahroni instrument međunarodne zajednice.

Dodik je naglasio da sama činjenica da se ne može obezbijediti međunarodni konsenzus za imenovanje visokog predstavnika govori da on i ne treba da postoji, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Ponovio je da se bh. entitet Republika Srpska zalaže za konsenzus i poštovanje Dejtonskog sporazuma, odnosno međunarodnog prava, te da svako nametanje bilo kakvih rješenja samo degradira BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.