O SASTANKU U BEOGRADU

Profesor Kazaz: Za razliku od Dodika, Vučić je prihvatio političku realnost

Ukupno gledajući, Vučić je Republiku Srpsku promatrao kao dio srbijanskog problema

Enver Kazaz. Avaz

Piše: A. Kukić

3.6.2021

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima bh. entiteta RS da će Srbija tražiti od visokog predstavnika izvještaje o stanju u BiH.

Politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Enver Kazaz kazao je za "Avaz" da je to novina u stavu Srbije prema mandatu visokog predstavnika. Osim toga, profesor Kazaz smatra da Vučić ne mijenja politiku podrške vodstvu Republike Srpske.

- Nakon sastanka u Beogradu je činjenica da je Vučić tražio da se, prema aneksu 10, budući visoki predstavnik prema Srbiji odnosi i kao prema zemljama članicama PIC-a i Vijeću Ujedinjenih naroda. Da Srbiji, dakle, šalje izvještaje o svom radu. To je novina u stavu Srbije prema mandatu visokog predstavnika. Za razliku od Dodika koji je bio protiv načina na koji je izabran novi visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt), Vučić je prihvatio političku realnost i činjenicu da Šmit nije potvrđen od Vijeća sigurnosti ujedinjenih nacija. Ukupno gledajući, Vučić je Republiku Srpsku promatrao kao dio srbijanskog, a ne samo republičko-srpskog problema i to pokazuje da on ne mijenja radikalno politiku podrške vođstvu Republike Srpske - kazao je profesor Kazaz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.