NAKON SJEDNICE PIC-A

Ambasada Rusije: Šmit bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a neće biti legitiman

Nismo se složili sa završnim komunikeom sjednice, jer ga smatramo neuravnoteženim i tendencioznim, kazali su

Ambasador Rusije Igor Kalabuhov. Arhiv

Piše: A. K.

3.6.2021

Ambasada Rusije u BiH obratila se javnosti i kazala da se ne slaže sa komunikeom nakon sjednice Vijeća za provedbu mira (PIC-a).

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti.

-  U vezi sa brojnim apelima da komentarišemo stav Rusije nakon sjednice UO PIC-a od 1-2. juna, htjeli bismo obavijestiti bosanskohercegovačku javnost o sljedećem.

Nismo se složili sa završnim komunikeom sjednice, jer ga smatramo neuravnoteženim i tendencioznim. Mnoge tačke dokumenta prevazilaze mandat Upravnog odbora. Štaviše, neke izjave proturječe ne samo duhu, već i slovu Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Još jednom smo izjavili da postupak imenovanja novog Visokog predstavnika smatramo nepotpunim i da će on bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a biti nelegitiman.

Ponovno potvrđujemo privrženost Rusije temeljnim dejtonskim principima ravnopravnosti tri konstitutivnih naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlastima. Polazimo od činjenice da ne postoji alternative njihovom samostalnom dijalogu na osnovi uzajamnog poštovanja po svim aktuelnim pitanjima - naveli su iz Ambasade Rusije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.