SUD BIH

Nastavljeno suđenje Mektiću i ostalima: Ulaganje materijalnih dokaza

Tužilaštvo je uložilo više od 80 dokaza na koje Odbrane nisu najavile prigovore

Dragan Mektić, bivši ministar sigurnosti BiH. Avaz

Birn

3.6.2021

Na suđenju bivšem ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja, Državno tužilaštvo uložilo je set materijalnih dokaza.

Tužilaštvo je uložilo više od 80 dokaza na koje Odbrane nisu najavile prigovore. Riječ je od aktima Ministarstva sigurnosti BiH i drugih organa.


Najbolji ponuđač

Među uloženim dokazima je odluka Ministarstva sigurnosti o provođenju postupka javne nabavke od 5. maja 2017. godine, kao i tenderska dokumentacija i odluka o formiranju komisije za provođenje nabavke.

Tužiteljica Vedrana Mijović je uložila je i ponudu firme “Teh-projekt” iz Rijeke, odluku o izboru najboljeg ponuđača, kao i garanciju za dobro izvršenje ugovora. Uložen je i aneks ugovora o nabavci vatrogasne opreme od 12. jula 2017. godine.

Odbrane su prigovorile na nekoliko dokaza u sklopu kojih se nalaze prilozi koji nisu posebno označeni. Tužilaštvu je sugerisano da ove dokaze imenuje i numeriše kako bi se tačno znalo šta se uvrštava u spis.

Zloupotreba projekta

Mektić je optužen s Igorom Golijaninom, Samirom Agićem i Edinom Garaplijom za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala Evropska unija (EU) u periodu 2015.–2017. godina.

Golijanin je optužen kao Mektićev šef kabineta, Agić kao pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA-e u Sarajevu.

Nastavak suđenja je 1. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.