SARAJEVO

Kafedžić: Pratimo proces javnih nabavki i znamo gdje je bilo nezakonitosti

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo i Misija OSCE-a u BiH predstavili Registar javnih nabavki u KS

Piše: L. Memčić

4.6.2021

S press-konferencije. L. MEMČIĆ

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo i Misija OSCE-a u BiH održali su danas konferenciju za medije na kojoj su predstavili Registar javnih nabavki u KS.

- Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom bavi se provjerom svrsishodnosti javnih nabavki. Od 1. januara do 1. juna ove godine bilo je 4.165 javnih nabavki u Kantonu Sarajevo. Za sada nema poništenih javnih nabavki - kazao je direktor Ureda za borbu protiv korupcije Erduan Kafedžić.


Sektor osnovnog i srednjeg obrazovanja

Kako je istakao, u 2021. godini dominira Zavod zdravstvenog osiguranja kao najčešći korisnik javnih nabavki, a od vrsta postupaka javnih nabavki dominiraju usluge.

Što se tiče, registra poslovnih subjekata njih je 1.504 koji rade sa Kantonom Sarajevo.

- Pratimo da li su subjekti povezani sa političkim strankama. Kroz registar imenovanih lica i registra lica javnih funkcija može se vidjeti koje lice ima firmu i tako ne može učestvovti u procesu. Ukoliko se utvrdi nepravilnost u procesu javne nabavke, ide u nadležnost tužilaštva KS. Bit će utvrđeno koje su političke stranke radile sa Kantonom kroz javne nabavke, bit će utvrđena dodjela transfera nevladinim organizacijama - naveo je Kafedžić.

Kako je dodao, postoje indicije u sektoru osnovnog i srednjeg obrazovanja da su vršene nezakonitosti u procesu javnih nabavki.


Politički utjecaj

- To je otkriveno u prethodnih nekoliko dana. Uskoro će biti detaljniji izvještaj - rekao je Kafedžić.

Ured ima sve podatke i poručili bi firmama da ih prate i da je lako utvrditi nepravilnosti, poručio je on.

- Još uvijek je rano govoriti o političkom utjecaju u javnim nabavkama jer ovaj pilot projekat traje šest mjeseci - istakao je Kafedžić.

Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec), šefica Misije OSCE-a u BiH kazala je da će ovaj projekat vratiti povjerenje građana u javne institucije.

- Javne institucije i kompanije u KS su u 2020. godini provele oko 10.000 javnih nabavki. Obaveza institucija je da transparentno provode nabavke jer je to od javnog interesa – dodala je Kavalek.

Ambasadorica Švedske u BiH, Johana Stromkvist (Johanna Stromquist), istakla je da dostupnost podataka pomaže građanima i novinarima da imaju uvid u to kako političari troše novac građana iz budžeta.

 - Korupcija smanjuje povjerenje građana u institucije, i uništava demokratiju. Švedska vlada i Ambasada podržavaju svaki oblik napora u suzbijanju i uništavanju iste - istakla je ambasadorica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.